SISTEMUL INFORMATIC DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ, IMPLEMENTAT ÎN JUDEŢUL DOLJ ŞI FOLOSIT ÎN CADRUL PROCEDURILOR JUDICIARE

0
23

Prevenirea şi combaterea violenţelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenţei să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere penală.

Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, judeţul Dolj intră în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

De asemenea, începând tot de astăzi, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

A fost identificat şi amenajat spaţiul destinat desfăşurării activităţilor de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestuia cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea şi contracararea unui eventual contact fizic între victima violenţei domestice şi agresor sau respectarea obligaţiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar şi controlului judiciar sub cauţiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli şi proceduri de monitorizare, alertare şi intervenţie, prin partajarea informaţiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum şi organul judiciar care a impus obligaţia de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiţii stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligaţiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 181 de ordine de protecţie provizorii, 90 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 3638 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 1881 în mediul urban şi 1757 în mediul rural, numărul faptelor penale înregistrate în acest domeniu ridicându-se la 852.

Numărul de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română.

Pe parcursul primelor 8 luni ale anului 2024, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj a fost sesizat cu privire la săvârşirea a 576 de fapte pentru infracţiunea de  loviri sau alte violenţe, 48 de fapte pentru infracţiunea de ameninţare şi 64 de fapte pentru nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie.

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor contra persoanei o au „lovirea sau alte violenţe” –  67,60%   şi ,,ameninţarea” – 5,6%, acestea împreună reprezentând peste 73% din total.

După locul comiterii, 460 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, 392 în mediul rural, 745 la domiciliu şi 107 în spaţiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, potrivit datelor statistice, numărul autorilor care comit astfel de fapte este 886, iar al victimelor acestora este 927.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 218 de ordine de protecţie, 90 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie, au fost sesizate 64 de infracţiuni.

Din totalul celor 218 ordine de protecţie provizorii emise la nivelul judeţului Dolj, 170 au fost confirmate de unităţile de parchet.

Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, au fost sesizate 17 infracţiuni, dintre care 13 în mediul urban şi 4 în mediul în rural.

Pentru 7 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 4 arestări preventive, 2 măsuri de control judiciar şi o reţinere.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă de orice natură, în scopul diminuării acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *