Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc a fost acreditat

0
82

Ne bucurăm să anunţăm că, prin Ordinul nr. 3157, din data de 30.08.2024, emis de Ministrul Culturii şi publicat în Monitorul Oficial al României, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc a fost acreditat.

Instituţia noastră a parcurs toate etapele legale, demonstrând că îndeplineşte condiţiile necesare pentru acordarea acreditării şi că onorează misiunea asumată în urmă cu un an, când, la audierea din data de 13 iulie 2023, a solicitat Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor avizul prealabil în vederea înfiinţării.

Astfel, în baza Propunerii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, începând cu data de 30.08.2024, în conformitate cu prevederile art. 11, art.12 şi ale art. 19 din Criteriile şi normele de acreditare a muzeelor şi a colecţiilor publice, în temeiul dispoziţiilor art. 18 alin (1) şi alin. (4) din Legea nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi al prevederilor art. 11 alin. (1) şi (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Culturii a emis ordinul prin care se acreditează Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, cu sediul în str. 24 Ianuarie nr. 4, municipiul Craiova, judeţul Dolj.

Povestea înfiinţării acestui muzeu a început în toamna anului 2013, când Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a reuşit perfectarea a două proiecte de o importanţă colosală pentru zestrea de carte deţinută, precum şi pentru viaţa academică şi culturală a oraşului. Academicienii Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu au hotărât atunci trimiterea bibliotecilor personale, formate din mii de cărţi, documente şi volume inedite, piese de mobilier şi tablouri la Craiova, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”.

Următorul moment important a avut loc în luna februarie a anului 2016, când, în urma unei întrevederi dintre managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică şi academicianul Basarab Nicolescu s-a născut ideea înfiinţării unui muzeu al exilului.

În anii care au urmat, rând pe rând, alte colecţii aveau să ajungă la Craiova, donate de oameni de cultură, români valoroşi plecaţi în afara graniţelor, având ca destinaţie ceea ce, la acel moment, era doar un proiect ambiţios – Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

Existenţa Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc i se datorează lui Lucian Dindirică, acum viceprimar al Craiovei, căruia îi mulţumim pentru determinarea, implicarea, pasiunea şi eforturile neobosite depuse pentru realizarea acestui proiect inedit, care părea la început o utopie.

Astăzi, la Muzeul Cărţii şi Exilului puteţi vizita peste 40 de fonduri şi colecţii extrem de necesare pentru îndeplinirea obiectivului de reîntregire a culturii naţionale cu întreg tezaurul cultural realizat în afara graniţelor României în cei 45 de ani de comunism.

  1. Colecţia „Academician Basarab Nicolescu”;
  2. Colecţia „Leonid Mămăligă”;
  3. Colecţia „Arhiva «Cenaclului de la Neuilly»”;
  4. Colecţia „Arhiva «Asociaţiei Hyperion»”;
  5. Colecţia „Vintilă Horia”;
  6. Colecţia „Mircea Eliade”;
  7. Colecţia „Emil Cioran”;
  8. Colecţia „Mircea Milcovitch şi Maria Mesterou”;
  9. Colecţia „Andrei Şerban”;
  10. Colecţia „Paul Barbăneagră”;
  11. Colecţia „Corneliu Şerban Popa”;
  12. Colecţia „Cicerone Poghirc”;
  13. Colecţia „Andrei Codrescu”;
  14. Donaţia „Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan”;
  15. Colecţia „Victor Cupşa”;
  16. Donaţia „Constantza Buzdugan”;
  17. Colecţia „Bujor Nedelcovici”;
  18. Colecţia „Cezar Vasiliu”;
  19. Donaţia „Institutul Român/ Biblioteca Română din Freiburg (fondată în 1949)”;
  20. Donaţia „Gabriel Badea-Păun”;
  21. Colecţia „Ileana şi Romulus Vulpescu”;
  22. Donaţia „Şerban Viorel şi Rodica Stănoiu”;
  23. Colecţia „Academician Dan Berindei”;
  24. Colecţia „Academician Dinu C. Giurescu”;
  25. Donaţia „Academician Ştefan Ştefănescu”;
  26. Donaţia „Valeriu Veliman”;
  27. Colecţia „George Banu”;
  28. Colecţia „Dumitru Milcoveanu”;
  29. Colecţia „Octav Calleya”;
  30. Donaţia „Horia-Dinu Nicolaescu”;
  31. Colecţia „Nicolas Adam”;
  32. Donaţia „Ion Deaconescu”;
  33. Colecţia „Aurora Cornu”;
  34. Colecţia „Miron Kiropol”;
  35. Colecţia „Grigore Arbore”;
  36. Colecţia „Theodor Damian”;
  37. Colecţia „Academia Româno-Americană de Arte şi Ştiinţe (fondată în 1975 – California SUA)”;
  38. Colecţia „Memoria exilului românesc la Televiziunea Română”.
  39. Colecţia „Mihai Niculescu”
  40. Colecţia „IICCMER”
  41. Colecţia „Constantin Virgil Negoiţă”
  42. Colecţia „Ilie Constantin”
  43. Colecţie „Simona Vrăbiescu-Kleckner”

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *