Educație, prevenție, acțiune împotriva infracționalității

0
34

În această perioadă, se desfășoară, în cadrul proiectului “Începe cu Tine: Educație, Prevenție, Acțiune împotriva Infracționalității”, implementat de Asociația Vasiliada, în perioada iunie – decembrie 2024, două workshop-uri pentru copii și tineri cu vârste între 10-17 ani, din mediul rural și urban, din județul Dolj.

Temele sunt “Violența fizică” și “Procedura penală în cauzele cu minori”. Au fost organizate workshop-uri pe această temă în localitățile Urzicuța, Filiași și Lipovu, urmând ca în perioada următoare să se desfășoare în Craiova.

Proiectul este finanțat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Workshop-urile au constat în prezentări pe temele amintite, jocuri de rol și activități creative și au încurajat dialogul, la finalul fiecărei prezentări având loc o sesiune de întrebări și răspunsuri pe marginea temei menționate.

Consiliere psihologică

“Primele sesiuni de consiliere psihologică desfășurate au contribuit la o mai bună autocunoaștere și descoperirea punctelor tari, ale calităților copiilor din comunitățile din Craiova, Filiași, Lipovu, Urzicuța, prin implicarea acestora în diverse jocuri, jocuri de rol, completarea unor fișe, alte activități creative, care să-i ajute să empatizeze, să înțeleagă alte perspective, să-și exprime emoțiile într-un mod pozitiv, prietenos. Prin lecturarea unor fragmente din povești, au identificat emoții pe care personajele le-au resimțit în diverse situații și modalități prin care pot face față acestora, înțelegând că intensitatea emoțiilor negative, precum mânie, furie, poate conduce la comportamente nepotrivite, cu repercusiuni și consecințe grave”, a precizat psiholog Renata Bănescu. Potrivit specialistului, exercițiile și activitățile propuse au avut rolul de a-i învăța diverse strategii de reglare emoțională, de a reflecta înainte de a-și exprima furia, de a dezvolta deprinderi și obiceiuri bune, de a  stabili relații armonioase cu cei din jur: membrii familiei și alte persoane adulte cu care interacționează, cadre didactice, prieteni, colegi, cunoștințe. Fiind la o vârstă fragedă, participanții reușesc să identifice violența în jurul lor, fie în comunitate, fie la școală. Este important ca ei să știe ce să facă, cui să se adreseze pentru a putea primi sprijin și unde să raporteze aceste forme de violență. Noi îi încurajăm să participe activ la viața comunității, atât prin activitățile desfășurate, cât și prin exemplele date și de asemenea îi încurajăm să fie atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor”, a afirmat Anca Casangiu, instructor în cadrul workshop-urilor.

Asociația “Vasiliada” implementează în perioada iunie-decembrie 2024, proiectul „Începe cu Tine: Educație, Prevenție, Acțiune împotriva Infracționalității”, finanțat de Agenția pentru Recupererea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Proiectul are ca scop creșterea accesului la o mai bună cunoaștere asupra pericolului criminalității în rândul a 140 de copii și tineri din orașele Craiova și Filiași și din mediul rural, Lipovu și Urzicuța, județul Dolj, prin participarea lor la workshop-uri de Educație Juridică și Consiliere în vederea dezvoltării abilităților și cunoștințelor legate de modul de conștientizare, sesizare și raportare a unor fapte de violență, consumul și traficul de droguri, traficul de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *