Discursul lui Mircea Lucescu, la revenirea ca selecţioner al României

0
91

După o pauză de 38 de ani, Mircea Lucescu revine la cârma echipei naționale, semnând un contract pe o perioadă de doi ani, cu obiectivul principal de a califica echipa la Campionatul Mondial din 2026. A început antrenoratul în 1979, preluând naționala României pentru prima dată în perioada 1981-1986. În această perioadă, a reușit să ducă România la Campionatul European din 1984. De-a lungul carierei sale de tehnician, Lucescu a antrenat echipa națională a Turciei, Zenit, Șahtior Donețk, Beșiktaș, Galatasaray, Rapid, Inter Milano, Reggiana, Brescia, Pisa, Dinamo, echipa națională a României și Corvinul Hunedoara.

Discursul lui Mircea Lucescu la preluarea echipei naţionale:

  • „M-au încercat multe sentimente, nostalgia de când am fost jucătorul și antrenorul naționalei. Eu plec cu un handicap, am lipsit din fotbalul românesc în ultimii ani. Am încercat să recuperez. Nu m-am gândit niciun moment că o să devin selecționer. Am făcut tot ce a fost posibil să nu vin, am vrut să le dau tinerilor șansa de a merge mai departe. Am vorbit cu Edi, am încercat să-l conving să rămână, grupul e compact, omogen, a reușit să aducă bucurie naționalei. Din câte am înțeles, au făcut tot ce a fost posibil pentru a-l convinge. Apoi le-am zis să vorbească cu Gică Hagi, era normal să i se dea o șansă. Nu s-a ajuns la o înțelegere. Le-am zis că atunci când nu vor mai avea soluții, eu voi avea obligația să mă întorc în fotbalul românesc.
  • Ceea ce s-a întâmplat în ultimele minute ale meciurilor cu Belgia și Olanda de la EURO s-a datorat lipsei de experiență a jucătorilor. Dar, punctez că acest grup poate crește mult. Performanța pe care au făcut-o, prezența la EURO, le dă dreptul să creadă în potențialul lor și că pot ajunge la Mondial.
  • Eu risc foarte tare. Dar fotbalul românesc merită acest risc. Nu am nevoie de bani, să-mi fac o altă carieră. M-a împins spre națională acele momente senzaționale petrecute la națională ca jucător și selecționer. Un singur lucru m-a determinat să vin, dragostea pentru fotbal și obligația mea față de fotbalul românesc. Voi face absolut totul să reușim”. Eu m-am dus la EURO ca un suporter, nu m-am gândit să analizez echipa. Nici nu sunt acomodat cu ei. E o surpriză că sunt aici.„Doar cei care au făcut parte din fotbal înțeleg ce înseamnă să trăiești mereu într-o stare de tensiune. Când ai început această meserie, nu poți renunța ușor la ea. Eu vin aici să dau continuitate echipei, să îi fac pe jucători să creadă în ei. O participare la un Mondial e ceva extraordinar. Eu am avut această șansă de a avea continuitate în fotbal. Nu am de schimbat prea multe. Încerc să-i conving pe jucători să dea totul, să trăiască cu imaginea suporterilor care i-au încurajat în minte. Voi miza pe același nucleu de jucători, dar pe parcurs voi aduce schimbări.
  • „Contează valoarea, forma, competiția în care joacă. Voi fi preocupat de evoluția tinerilor. Lotul pentru acest două meciuri, cu Kosovo și Lituania, nu vor lipsi jucătorii tineri, cei mai buni de la echipa de tineret. Dar cu posibilitatea de a juca și la tineret. Voi avea grijă de viitorul fotbalului românesc, de asta am fost chemat aici”, a transmis Lucescu. Treaba mea începe de mâine. Încep să iau contact cu jucătorii, să le spun cam ce vreau, înainte de întâlnirea pe care o vom avea. Nu va fi ușor. Cel care riscă sunt eu. Dar vin cu încredere și convingere că se poate face. Toată lumea din jurul meu e concentrată pe a da continuitate performanței de la EURO. Toată suflarea României va fi alături de mine. Și vor fi mai ales cei de peste 70 de ani, care vor vedea în mine o motivație.
  • „Sunt mulți tineri care sunt români și sunt în afară, dar și-au exprimat dorința de a juca în naționala României. Nu e simplu. Eu mă concentrez și pe campionatul intern. A început o rivalitate frumoasă în Liga 1, cu o generație de conducători care vor performanță. Dar trebuie să joace în cupele europene. Nu poți face o națională puternică fără cluburi puternice. Sper ca nucleul echipei naționale să vină din campionatul intern, în care jucătorii să fie un exemplu. Nu vreau ca la națională să vină jucătorii pentru imagine, vreau jucători care vin pentru performanțe. Nu s-a schimbat nimic, dragostea mea pentru națională e aceeași. Un om care a pus pe umeri tricoul naționalei uită niciodată. Ce s-a întâmplat în ultima vreme, am urmărit în tot acest timp. Președintele și-a făcut datoria în ceea ce privește fotbalul la copii și juniori, în niciun caz nu aș fi putut să refuz din cauza a ceea ce a fost în trecut. Consider că este un foarte bun organizator. Nu m-ar fi făcut niciodată să mă îndepărtez de echipa națională și de jucătorii ei un episod cu o anumită persoană care a fost acum 8 ani. Să nu uităm un singur lucru. Indiferent de ce se întâmplă, avem în spate o armată de suporteri, care s-au ridicat peste nivelul naționalei la Campionatul European. Trebuie să ne gândim să facem tot ce se poate ca să îi facem mândri, nu să ne gândim să moară și capra vecinului, cum e vorba aia.
  • „Ar fi bine să jucăm pe tot teritoriul țării. Nu doar București trebuie să aibă privilegiul de a avea echipa națională. Nu voi decide eu, dar dacă aș putea, aș face asta. Jucătorii trebuie să simtă că sunt români. Eu aș fi venit gratis, dar nu s-a putut. Nu aveam nevoie de bani. Atunci le-am spus să îmi dea precum celorlalți dinaintea mea. Iau de 10 ori mai puțin decât aș fi putut lua în alte părți. De bani nu mai am nevoie. Pe mine nu m-a interesat. Nu vreau să fiu invidiat de nimeni, vreau doar să facem performanță. Iau sub nivelul pe care îl luam pe lună în altă parte. De 10 ori mai puțin decât în alte părți, dar nu mă interesează. Contează doar să facem treabă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *