La Washington, discursul lui Netanyahu dezbină Congresul

0
21

Premierul israelian, aclamat de republicani, în discursul său de miercuri, a plasat războiul din Gaza în contextul luptei împotriva unei „axe iraniene a terorii”. Absența multor democrați aleși ilustrează sfârșitul consensului bipartizan asupra Israelului, după zece luni de conflict în Gaza.

Benjamin Netanyahu a venit la Washington pentru a căuta un public la care nu mai poate visa în propria sa țară, ca în multe altele, din cauza războiului deosebit de sângeros și distructiv pe care Israelul îl poartă în Gaza după masacrele civililor israelieni comise de Hamasul palestinian, la 7 octombrie 2023. În fața celor două Camere ale Congresului Statelor Unite, reunite pentru a-l asculta, miercuri, 24 iulie, premierul israelian a găsit, în principal pe băncile republicane, o audiență care s-a ridicat și l-a susținut timp de cincizeci și două minute, gata să-i ofere aproape cincizeci de ovații.

Aceste aplauze, care fac parte dintr-un ritual, nu au mascat însă numeroasele absențe din rândurile democraților, începând cu cea a vicepreședintelui, Kamala Harris, și cea a președintelui Senatului. Înlocuitorul său imediat conform protocolului, senatorul democrat din statul Washington, Patty Murray, în calitate de senior, a fost de asemenea declarat bolnav. Aceste absențe au fost o reflectare a exasperării stârnite de desfășurarea războiului în enclava palestiniană timp de zece luni. Cu o zi înainte, senatorul independent din Vermont, Bernie Sanders, a vorbit despre o „zi unică” . „Va fi prima dată în istoria Americii când un criminal de război va avea onoarea” de a vorbi în fața Congresului, a declarat el. Domnul Netanyahu este de fapt subiectul unei cereri de mandat de arestare din partea procurorului Curții Penale Internaționale de la Haga pentru „crime de război” și „crime împotriva umanității”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *