Ghişeu Unic de Eficienţă Energetică, înfiinţat de Consiliul Judeţean Dolj

0
23

 

Consiliul Judeţean Dolj vine în sprijinul proprietarilor de locuințe, asociațiilor de proprietari şi al tuturor celor interesaţi  de proiectele de eficienţă energetică. Astfel, aceştia vor beneficia de consiliere în acest sens, prin înfiinţarea Ghişeului Unic de Eficienţă Energetică.

Pentru accesul mai uşor al cetățenilor la programele de finanțare și la informații privind renovarea energetică a clădirilor și utilizarea energiei regenerabile în locuințe, se înființează rețeaua națională de Ghișee Unice de Eficiență Energetică, în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere energetică în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabil pentru prosumatori. Pornind de la acest fapt,  Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a decis înfiinţarea Ghişeului Unic de Eficienţă Energetică (GUEE). Prin O.U.G. nr. 92/2024, consiliile judeţene trebuie să înfiinţeze, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, publicat în Monitorul Oficial nr.613/29.06.2024, în cadrul aparatului de specialitate, câte un Ghişeu Unic de Eficienţă Energetică (GUEE) pentru informarea şi consilierea tehnică în domeniul eficienţei energetice în clădiri şi al utilizării surselor regenerabile de energie pentru consumatori şi pentru prosumatori, respectiv la nivel de comunităţi de energie. Acestea se organizează la nivel de compartiment şi sunt de regulă formate dintr-un număr de două până la patru persoane. Pot ocupa funcţiile din cadrul ghişeului unic de eficienţă energetică persoanele care au absolvit studii de licenţă sau echivalente în domeniile inginerie civilă, ingineria instalaţiilor, arhitectură, inginerie electrică/energetică, administraţie publică, ştiinţe juridice, ştiinţe economice, precum şi specialişti atestaţi ca auditori energetici pentru clădiri sau persoane atestate, ca manageri energetici de localităţi. Rețeaua națională de ghișee unice va sprijini cu prioritate consumatorii vulnerabili de energie și persoanele aflate în sărăcie energetică, facilitând accesul la servicii publice și programe de finanțare care să atenueze această stare.

Ce înseamnă GUEE

Ghişeele oferă, prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociații de proprietari sau de locatari, pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile. De asemenea, organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite, pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală, pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați. Totodată, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă.
Ghişeul sprijină cetățenii să dezvolte un proiect de renovare energetică, să acceseze programe de finanțare publice sau mecanisme de creditare și îi îndrumă pe aceștia către profesioniști competenți pe tot parcursul proiectului de renovare. “GUEE va fi înfiinţat în subordinea directă a directorului executiv al Direcţiei Tehnice, structură care va funcţiona la nivel de compartiment. Acesta va avea o structură de personal formată din trei posturi contractuale de execuţie vacante de consilier, studii superioare, Gradul profesional IA, posturi existente în cadrul aparatului de specialitate al CJ Dolj, preluate din cadrul Direcţiei Afaceri Europene, Dezvoltare Regională, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Compartimentul Unitatea de Implementare a Proiectului Managementul Integrat al Deşeurilor. Prin modificările menţionate, nu se modifică numărul de posturi existent pentru aparatul de specialitate al instituţiei”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *