Parlamentul a adoptat luni o lege în România prin care se autorizează sacrificarea a aproape 500 de urși în 2024, la câteva zile după moartea unui excursionist, măsură considerată ineficientă de asociațiile pentru drepturile animalelor. Parlamentarii au fost chemați înapoi din vacanța de vară pentru a vota acest text urgent, deoarece moartea în săptămâna trecută a unei tinere de 19 ani a stârnit emoții puternice în țară. Era pe un circuit foarte popular în Alpii Transilvaniei, la sud de orașul Brașov (centru), când a fost târâtă de un urs într-o râpă greu accesibilă. Serviciile de urgență nu au reușit să o salveze, deși a fost făcut apelul de urgență.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „șocat”, considerând că sunt „prea mulți urși”. Iar premierul Marcel Ciolacu convocase o ședință parlamentară extraordinară care a avut loc luni, aleșii păstrând un minut de reculegere pentru victimă. Legea aprobată, cu o mare majoritate, dă undă verde sacrificării de către trăgători jurați a 481 de urși în acest an, față de 220 în 2023. În argumentația lor, raportorii au invocat „o suprapopulare” a acestei specii protejate și „o situație alarmantă” conducând la o creștere a atacurilor, fiind conștienți de faptul că vânătoarea de urși „nu este un remediu miracol” .
România este țara UE cu cea mai mare densitate înregistrată, cu aproximativ 8.000 de exemplare, conform unei estimări a Ministerului Mediului. În martie, Bucureștiul a cerut Bruxelles-ului „să-și reevalueze starea de conservare” și „să ia în considerare actualizarea statutului lor de protecție” . Potrivit datelor oficiale, în ultimii 20 de ani, 26 de persoane au fost ucise de urși în România și 274 de persoane grav rănite. În 2023, au fost înregistrate 7.500 de apeluri de urgență. Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a deplâns „o lege care nu rezolvă absolut nimic” .
„Este un calcul matematic care presupune că cu cât sunt mai puțini urși, cu atât riscul de atacuri este mai mic”, reacționează expertul Călin Ardelean, intervievat de AFP. „Dar trebuie să ne concentrăm înainte de toate pe prevenire și pe eliminarea direcționată a urșilor cu probleme”, crede el. Acest lucru se datorează în special gestionării proaste a deșeurilor și atitudinii turiștilor români și străini, dintre care mulți hrănesc animalele ilegal, ceea ce îi atrage în afara habitatului lor natural.