“Să păstrăm Dunărea albastră!”, la Administraţia Bazinală de Apă Jiu

0
438

Reunit astăzi, Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre a celebrat Ziua Internațională a Dunării, în cadrul unei ședințe extraordinare, la sediul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu.

Membrii Comitetului au dezbătut  mai multe proiecte actuale din domeniul gospodăririi apelor, investițiilor, printre acestea amintind proiectele Administrației Bazinale de Apă Jiu pentru conservarea biodiversității în Bazinul Inferior al Dunării și “Amenajarea complexă a râului Jiu în vederea apărării împotriva inundațiilor a municipiului Craiova”. Gazda  ședinței, directorul A.B.A Jiu, ing. Daniel Naicu a ținut să precizeze importanța acestei zile, deschizând subiectul pentru mai multe domenii: economic, agricol, cultural: “Sărbătorim cu toții astăzi Ziua Internațională a Dunării, un eveniment încărcat de semnificații ce depășește cadrul formal-  desemnarea unei zile pe care să o marcheze în același timp toate țările dunărene a fost un semnal pe cât de clar, pe atât de important că o cooperare funcțională și activă ne este nu doar recomandabilă, ci indispensabilă. „Să păstrăm Dunărea albastră!”, sloganul sub care marcăm această sărbătoare, grăiește de la sine!” . Reprezentantul Instituției Prefectului Județului Dolj, dna. Elena Predatu  a evidențiat, de asemenea, valoarea acestui fluviu: “Dunărea este o sursă importan.tă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie. Fluviu Dunărea ne oferă frumuseți fără seamăn în lume iar noi, în România, avem, spre norocul nostru, și Delta Dunării. Fluviul Dunărea, însă, cu tot ce presupune existența lui și a noastră pe lângă el – activități economice, turism – este un ecosistem uriaș și avem datoria să îl protejăm. Trebuie să  păstrăm Dunărea albastră!”

Eforturi şi concluzii

Specialiștii A.B.A Jiu au arătat efortul depus în ultimii ani pentru a avea cât mai multe proiecte implementate fie pe investiții, fie pe biodiversitate. Adrian Barbu, directorul investiții al A.B.A Jiu,   a descris, în amănunt, lucrările ce au fost realizate pentru digurile râului Jiu, astfel încât  acestea să fie un adevărat zid împotriva inundațiilor. Cea care a dezbătut mai multe proiecte privind conservarea biodiversității în bazinul inferior al Dunării, a fost biologul Daniela Dudău. Aceasta a evidențiat faptul că A.B.A Jiu asigură gospodărirea apei din punct de vedere cantitativ și calitativ. Din punct de vedere cantitativ este monitorizat Fluviul Dunărea cu afluenții săi de la Baziaș până la limita cu Bazinul Hidrografic Olt , pe o lungime de 273,2 km și o suprafață de aprox. 6678 kmp: 9 stații hidrometrice pentru Fluviul Dunărea, 8 stații hidrometrice pentru afluenții direcți ai Dunării, 67 foraje pentru monitorizarea CAS (27 cu monitorizare manuală, 40 pentru monitorizare automată). Calitativ se monitorizează Dunărea pe sectorul Baziaș-Oltenița prin laboratoarele de la Craiova și Drobeta Turnu- Severin (peste 640 km de râu, 8 secțiuni pentru rețeaua TNMN cu 3 stații: mal stg, mijloc, mal drept). Concluzia tuturor celor prezenți: apele fluviului trebuiesc păstrate curate, iar gestionarea apei potabile și folosirea acesteia cu responsabilitate este prioritară.