Evaluarea Naţională, proba de Limba şi literatura română, fără incidente în Dolj

0
134

În ziua de 25 iunie, a avut loc prima probă, cea la Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Naţională, susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a. În Dolj, au fost înscrişi 4.386 de elevi, la care s-a adăugat unul din Gorj, arondat Centrului de examen de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, dar care a susţinut proba la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, din cauza unei îmbolnăviri. Au fost absenţi 288 de candidaţi, nefiind înregistrat vreun eliminat.

Emoţii peste tot, atât din partea elevilor, cât şi din cea a părinţilor. Procesul de examinare a decurs în condiţii normale, fără înregistrarea vreunui eveniment deosebit . “La nivelul judeţului Dolj, au fost 134 de Centre de examen, 35 dintre acestea fiind în Craiova.  Am înregistrat 288 de absenţi şi am avut 32 de cazuri speciale, elevi cu Cerinţe Educaţionale Speciale, care au susţinut examenul în săli separate sau , tot în incinte speciale, cu termen de prelungire a examinării, dar nu mai mult de două ore, la care s-au adăugat două cazuri spitalizate. Lucrările au fost scanate în faţa elevilor, încărcate pe platforma digitalizată, introduse într-un plic sigilat, la nivelul comisiei din fiecare centru, apoi predate Comisiei Judeţene. Centrul zonal de evaluare  este la Colegiul “Ştefan Odobleja” din Craiova, fiind şi trei subcomisii – la Liceul “Traian Vuia”, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” şi Liceul Teoretic “Henri Coandă”.  Evaluarea lucrărilor nu se va face în judeţele de origine a elevilor, platforma distribuind, aleatoriu, locul în care se va face corectarea “, a precizat prof. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, preşedintele Comisiei Judeţene de Evaluare Naţională.

Vocea elevilor şi cea a specialistului

Elevi şi părinţi au trecut prin emoţii. Pulsul l-am luat în faţa Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova. Candidaţii au spus că ceva – ceva probleme le-a pus caracterizarea unui personaj din “Cireşarii”, pe baza unui text dat, celebrul Tic, însoţit de căţeluşul Ţombi. De asemenea, la gramatică au fost ceva dificultăţi, unde, probabil, se va face diferenţa. În rest, se pare că nu au fost probleme deosebite. “Mi s-a părut foarte uşor şi mă aştept undeva peste nota 9,00. Parcă, a fost mai greu la caracterizare şi la gramatică, dar, oricum, mi s-a părut mai puţin dificil decât la simulare”, a spus Rareş. “A fost uşor, mai uşor decât la simulare, dar câteva probleme au apărut la caracterizare şi la gramatică. Oricum cred că voi lua peste 9,00” – Bogdan. Andreea ni s-a destăinuit şi ea : “A fost uşor. Mă aşteptam la genul liric, dar a mers şi cu subiectul de caracterizare, mai ales că ni s-a dat un text “. A fost vocea candidaţilor, să o ascultăm şi pe cea a specialiştilor. “Au fost subiecte de dificultate medie, şi cred că diferenţa va fi făcută la subiectele de gramatică, pentru că o diferenţiere trebuie să existe”, a precizat  Irina Căpăţînă, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *