Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova, la 191 de ani de existenţă

0
734

Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza”, una dintre instituÅ£iile de elită ale învăţământului doljean ÅŸi naÅ£ional, cu recunoaÅŸtere internaÅ£ională,  sărbătoreÅŸte 191 de ani de existenţă. Pe 21 mai, în Sala de festivităţi a unităţii de învăţământ s-a celebrat evenimentul, iar elevii premiaÅ£i la fazele finale ale Olimpiadelor Åžcolare , la diverse discipline de studiu, au fost onoraÅ£i, aÅŸa cum se cuvine. Totul stă sub sloganul “Spirit, nu ziduri”, pus pe frontispiciului Colegiului, un citat al Majestăţii Sale Regele Ferdinand I al României.

Cel care a deschis evenimentul a fost prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova : “Sărbătorim 191 de ani de tradiÅ£ie ÅŸi excelenţă în învăţământ, iar “Spirit, nu ziduri este ÅŸi acum prezent”.  Ne mândrim cu rezultate excepÅ£ionale, atât la Bacalaureat, cât ÅŸi la Evaluarea NaÅ£ională. Dar, astăzi, vom acorda 32 de premii celor care au participat la fazele finale ale Olimpiadelor Åžcolare NaÅ£ionale, iar una dintre eleve noastre este calificată ÅŸi faza internaÅ£ională a Olimpiadei de Limba engleză. Sunt prinÅŸi în foarte multe proiecte, în prezent având în derulare unul pentru dezvoltarea laboratorului de Robotică, pentru gimnaziu. Suntem acreditaÅ£i Erasmus +, în aceste zile o echipă de la noi fiind prezentă în Cipru, la un stagiu de practică, de la specializarea Matematică – Informatică. Aceste realizări nu puteau fi obÅ£inute fără trinomul copii, părinÅ£i, cadre didactice, la care se adaugă ajutorul autorităţilor locale ÅŸi judeÅ£ene, al Inspectoratului Åžcolar JudeÅ£ean (ISJ) Dolj, al AsociaÅ£ei PărinÅ£ilor, al sponsorilor”. Åži dacă tot vorbeam despre implicarea ISJ Dolj,  prof. Aida Ionescu, inspector general – adjunct al ISJ Dolj, a menÅ£ionat: “SunteÅ£i o echipă minunată, care a păstrat tradiÅ£ia, determinarea ÅŸi aÅ£i păstrat un echilibru în toate. La ceas aniversar, nu pot decât să vă transmit felicitări tuturor, să rămâneÅ£i “cuziÅŸti”, să fiÅ£i captivaÅ£i de acest termen”. Mesajul elevilor a fost transmis de Raisa MitruÅ£i, preÅŸedinte al Consiliului Åžcolar al Elevilor din “Elena Cuza” : “Acum doi ani, când am preluat această funcÅ£ie, am ales perseverenÅ£a, lucrul în echipă, studiul, ÅŸi, împreună cu cadrele didactice, cred că am reuÅŸit. Să fim cu toÅ£ii mândri că suntem “cuziÅŸti”. Acest lucru ne va marca toată viaÅ£a “.

A venit prima parte a premierii

Åži, aÅŸa cum stă bine unui asemenea eveniment, a venit ÅŸi premierea celor meritoÅŸi. Primii care au urcat pe scenă au fost cei care au obÅ£inut Diplome de Excelenţă în studiul Limbii germane. Au fost acordate zece astfel de distincÅ£ii, iar oficierea a fost făcută de d-na Marina Pasquet, coordonator –  adjunct al Programului de acordare a diplomelor germane în România, din cadrul Ambasadei Germaniei la BucureÅŸti, care a precizat : “Este o noare pentru mine să înmânez aceste diplome, cele care le dau posibilitatea elevilor să studieze oriunde în lume , în Limba germană. Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza” este unul dintre partenerii noÅŸtri de bază din România”.

“Olimpicii” de la “Elena Cuza”, onoraÅ£i

Scena de la “Cuza” a fost, la final, arhiplină: erau acolo 32 de elevi , însoÅ£iÅ£i de coordonatorii lor, profesori, care au obÅ£inut premii, în această primăvară, la fazele naÅ£ionale ale Olimpiadelor Åžcolare la mai multe discipline. Sigur, cele mai multe au venit de la studiul Limbii române, ale altor Limbi de circulaÅ£ie internaÅ£ională (conform specificului colegiului, până în 1990 Liceul de Filologie – Istorie), dar au ajuns ÅŸi la Metamatică – Informatică, Tehnologie, , etc. Dar, rezultatul care se află în frunte este cel obÅ£inut de Maria Saioc, elevă în cls. a XI-a, coordonată de prof. Georgiana Trancă, care a obÅ£inut Premiul I la faza finală a Olimpiadei NaÅ£ionale de Limba engleză, urmând să participe Olimpiada InternaÅ£ională la aceeaÅŸi disciplină.