Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, la 143 de ani de activitate

0
903

În perioada 9 – 12 mai, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova este la ceas de sărbătoare. Se aniversează 143 de ani de la înfiinţare, instituţia de învăţământ trecând, de-a lungul anilor, prin multiple schimbări, aflându-se, acum pe un trend ascendent, în ceea ce priveşte performanţa didactică. Manifestările au debutat pe 9 mai , prin susţinerea unei conferinţe de presă, dar vor continua până pe 12 mai.

Vechiul liceu, în care funcţionează astăzi Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, a fost inaugurat în 1885, în prezenţa Regelui Carol I. Era instituţia care a dat militari de elită ai oştirii româneşti, dar şi oameni de cultură şi de ştiinţă proeminenţi. Era Liceul Militar al Craiovei de altădată. “Tinerii Craiovei de odinioară , care visau la o carieră în armată,  îi treceau pragul, cu gândul că, pregătirea dobândită la Liceul Militar, îi poate transforma în comandanţi de seamă. Unii dintre ei şi-au văzut visul împlinit, astfel încât astăzi sunt emisari ai vremurilor de demult, căci Liceul Militar al Craiovei s-a desfiinţat, lăsând în urmă doar amintirea locului unde odinioară păşeau personalităţi de seamă ale României, dar şi viitori militari de carieră. I-au trecut astfel pragul, de-a lungul existenţei sale, regele Carol al II-lea şi primul-ministru Armand Călinescu (1938), ministrul de război Pantazi (1943), mareşalul Ion Antonescu (1943).  La 1 septembrie 1972, printr-un Decret de Stat, a fost înfiinţată o unitate de învăţământ numită Liceul Mecanic Nr.1. După 8 ani, la 1 septembrie 1980, aceeaşi şcoală şi-a schimbat denumirea în Liceul Industrial de Căi Ferate Nr.3. În acelaşi timp, îşi desfăşura activitatea  Şcoala Profesională (înfiinţată în 1921) care, începând cu 1 septembrie 1980, a fost numită Şcoala Profesională Nr.8” a precizat prof.dr. Sorin Liviu Damean, decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova, invitat la eveniment, alături de alte personalităţi: prof. dr. Irinel Cănureci, şef Secţie Etnografie – Muzeul Olteniei, ing. Vlăduţ Gabriel , preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Craiova, etc .

Un scurt istoric, un prezent şi un viitor

Atât liceul cât şi şcoala profesională s-au aflat sub patronajul Ministerului Transporturilor pregătind lucrători în calea ferată pentru toată regiunea Oltenia. Din anul 1992 şi pană în 2012,  unitatea de învăţământ este sub patronajul Ministerului Educaţiei şi capătă denumirea de Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Craiova. Din  septembrie 2012, numele școlii a devenit Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate. ” La început, şcoala noastră avea doar cinci clase, în care erau cuprinşi 180 de elevi ce se pregăteau în domeniile mecanic, electrotehnic şi construcţii căi ferate. În anul școlar 2011-2012, numărul de clase a fost de 33, cu un total de 858 elevi, pregătiți pentru calea ferată, dar şi pentru alte domenii tehnice: mecanică, electrotehnică, telecomunicaţii, electronică şi automatizări, în anul şcolar 2012-2013 numărul de clase a fost de 35, cu un total de 869 elevi, în anul scolar 2013-2014  au fost 37 clase, cu 1.058 elevi, în anul şcolar 2015-2016 au fost 1.218 elevi, iar în anul şcolar 2016-2017 au fost 41 de clase cu 1.224 elevi, în anul școlar 2021-2022 au fost 37 clase cu 1.071 elevi.   Relaţiile de parteneriat ale unităţii noastre şcolare sunt reglementate şi de un Protocol privind parteneriatul în organizarea și desfășurarea procesului de învățământ preuniversitar și a formării continue a adulților în domeniul transporturilor, încheiat între Ministerul Educaţiei Nationale (nr.4039/23.06.2000) şi Ministerul Transporturilor (nr.631/6.09.2000). Cei doi parteneri urmăresc modernizarea bazei materiale corespunzător nevoilor de dezvoltare socio-economică locală și regională în concordanță cu curriculum-ul național sau cu curriculum-ul în dezvoltare locală (CDL).  MEN s-a angajat să promoveze adaptarea formării iniţiale în domeniul transporturilor la nivelul programelor de reforma deja derulate (Phare VET RO9405) si a altor programe initiate la nivelul Uniunii Europene. Relaţii de colaborare în domeniul educativ  mai avem, sub auspicii foarte bune, cu premise de a le dezvolta, cu ANCPDEFP-Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale, Alliance Francaise-filiala Craiova, Societatea Filologică-filiala Craiova, Teatrul Naţional Craiova, Inspectoratul de Poliţie şi Pompieri-Craiova, Directia de Tineret şi Sport Dolj, Centrul National Europass Romania, UNICEF –filiala Dolj ,,Junior Achievement Romania, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, Societatea Naţională de Cruce Roşie – filiala Dolj, Centrul  de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravu” Dolj,  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, media”, a precizat prof.  dr. Cristian Pătraşcu, director al Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova.

Un program atractiv

Aşa cum am prezentat , Liceul CFR, aşa cum este cunoscut de toată lumea, are un program atractiv în aceste zile. “Pe 10 Mai, va fi pusă în scenă o piesă jucată de elevi de-ai noştri (vom reveni cu amănunte – n.r.), în aceeaşi zi având loc un spectacol de dansuri populare româneşti – Parada costumelor populare, organizată de cadrele noastre didactice, împreună cu copiii, urmat de un vernisaj de pictură,  un meci demonstrativ de fotbal. În ziua de 11 Mai , va avea loc un spectacol susţinut de Orchestra “Ion Găvenea” şi Grupul Vocal “Cununiţa”, conuse de prof. dr. Constantin Arcuş. De asemenea, în aceeaşi zi, va avea loc Parada Costumelor Populare, pusă în scenă de echipa noastră. Nu puteam realiza aceste lucruri fără contribuţia întregului cadru profesoral, a elevilor şi părinţilor acestora  “, a mai spus Cristian Pătraşcu. Dar, dacă am amintit de o piesă pusă în scenă de cei de la CFR, să dăm cuvântul coordonatorului de proiect, prof. Iuliana Drăgan, specializarea Limba şi literatura română, care a precizat: “”Am pus în scenă piesa “Rânduieli”, a lui Marin Sorescu, lucrare care face parte din ciclul “La lilieci. Trupa noastră de teatru se numeşte “Sui generis”, iar, în urmă cu o lună, a obţinut premiul al III-lea, la Concursul judeţean “Să ne cunoaştem prin teatru”, care a avut loc la Colegiul Economic “Gheorghe Chiţu”. Avem o trupă foarte talentată, copiii se exprimă liber, nu au inhibiţii, asta fiind şi esenţa artei teatrale”.