PNL, sprijin pentru microîntreprinderi!

0
347

În contextul actual al economiei românești, Partidul Național Liberal își reafirmă angajamentul față de susținerea și promovarea sectorului microîntreprinderilor. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a exprimat ferm sprijinul partidului pentru antreprenorii care încep afaceri de la zero și a evidențiat importanța definirii corecte a microîntreprinderilor pentru a facilita creșterea acestora.

Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal: “Ca reprezentant al clasei de mijloc și al mediului privat, PNL sprijină antreprenorii care încep o afacere de la zero. Definirea unei microîntreprinderi prin pragul de 500.000 euro al cifrei de afaceri anuale este esențială pentru a permite unei companii să crească. Dacă aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR depinde de modificarea acestui prag, înseamnă că se impun noi discuții tehnice cu Comisia Europeană.

Sufocarea afacerilor mici printr-un regim de taxare care le limitează capacitatea de dezvoltare încalcă dreptul liberei inițiative în economie. Tocmai de aceea, parlamentarii liberali au introdus în legea bugetului de stat pe 2024 un amendament care blochează creșterea taxelor în acest an. Vom susține microîntreprinderile și pe viitor, pentru că respingem penalizarea fiscală a unei companii pe criteriul cifrei de afaceri. Cele 10 motive pentru care susținem microîntreprinderile sunt:

  1. Impozitarea scăzută a microîntreprinderilor a stimulat apetitul pentru afaceri al românilor. Acest regim fiscal a crescut numărul total de firme. Cifra de afaceri a celor aproape 500.000 de microîntreprinderi a fost la finalul anului fiscal 2022 de peste 270 de miliarde lei.
  2. Mulți români din diaspora s-au întors acasă pentru că România a devenit foarte competitivă fiscal.
  3. Fiscalitatea relaxată a permis ca micii antreprenori să se dezvolte în vremurile grele.
  4. Impozitarea de 1% a crescut capitalul românesc, care a intrat în zone de piață unde nu exista o ofertă competitivă. Acum, mulți români simt că munca lor este plătită pe merit.
  5. Microîntreprinderile au acces mai greu la finanțare, dar regimul fiscal permisiv le lasă banii prin care pot crește organic, fără împrumuturi.
  6. Evaziunea a scăzut masiv în rândul microîntreprinderilor. Plata unui impozit mic este de preferat unor probleme judiciare mari.
  7. Comunitățile mici se dezvoltă după apariția microîntreprinderilor. Antreprenoriatul din mediul rural și orașele mici a demonstrat că aici se poate face profit și crea locuri de muncă.
  8. Microîntreprinderile au generat 1,2 milioane de locuri de muncă, pentru că au reușit să pătrundă în localități de care marile companii nu erau interesate. Ele aduc flexibilitate pe piața muncii, redefinind relațiile dintre angajat și angajator într-un cadru fiscal mai avantajos.
  9. Birocrația contabilă a scăzut simțitor, ca urmare a regimului fiscal permisiv, care a simplificat relația microîntreprinderilor cu ANAF.
  10. Reziliența economică a României a crescut, prin flexibilitatea și adaptabilitatea specifice microîntreprinderilor în fața provocărilor pieței.”

Prin promovarea unui regim fiscal favorabil și susținerea continuă a microîntreprinderilor, PNL demonstrează nu doar un angajament față de antreprenoriatul local, ci și o viziune strategică pentru dezvoltarea economică sustenabilă a României, asigurând astfel un climat propice pentru inovație, creștere și crearea de locuri de muncă.