Serviciul de Probaţiune Dolj şi-a prezentat activitatea din anul 2023

0
580

În data de  22 martie , Serviciul de Probaţiune (SP) Dolj  a prezentat bilanţul de activitate pe anul 2023. La eveniment, au participat reprezentanţi ai instanţelor de judecată şi ai Parchetelor: Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Dolj, Judecătoria Craiova,  reprezentanţii celor trei penitenciare din Craiova, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor şi ONG-urilor din comunitate: D.G.A.S.P.C, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  C.P.E.C.A (Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog) Dolj, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, R.A.A.D.P.F.L,  Spitalul de Neuropshiatrie Craiova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Fundaţia Therre des Hommes, Cabinete Autorizate de Psihologie. S-a pus accentul , pe reintegrarea în societate a celor care au de efectuat pedepse penale, dar care nu sunt în penitenciare, şi a acelora care sunt eliberaţi condiţionat.

La întâlnire, au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova şi ai serviciilor de probațiune din regiunea SV Oltenia. Evenimentul s-a dorit, şi s-a şi reuşit, de a fi o nouă ocazie de a aduce la aceeaşi masă partenerii din comunitate şi de a prezenta rezultatele colaborării, una fără de care activitatea specifică Serviciului de Probaţiune Dolj nu ar putea fi dusă la îndeplinire. Diversitatea şi complexitatea activităţilor – de evaluare, control, modelare prosocială şi cognitiv-comportamentală – desfăşurate de consilierul de probaţiune, este reflectată în statisticile prezentate pentru anul 2023, subliniindu-se totodată importanţa şi rolul probaţiunii în înfăptuirea actului de justiţie, dar şi menţinerea siguranţei comunităţii prin prevenirea reiterării de noi comportamente infracţionale. În cursul anului 2023,  Serviciul de Probaţiune Dolj a gestionat 1.288 dosare de probațiune – persoane condamnate penal la pedepse sau măsuri educative neprivative de libertate. De asemenea, au fost realizate 623 referate și rapoarte de evaluare, având ca scop sprijinirea instanței de judecată în procesul de individualizare a pedepsei, de schimbare a regimului execuțional, precum și în vederea participării la comisia de liberare pentru minori. Nu în ultimul rând, SP Dolj a asigurat participarea la comisiile de liberare condiționată ale celor trei unități penitenciare din Craiova.

În 2023, aproximativ 1.300 de persoane au intrat sub supraveghere, în Dolj

Serviciul de Probaţiune Dolj are în structură 35 de persoane, 31 dintre acestea fiind consilieri, dar cel mai bine ne precizează şeful Serviciului de Probaţiune Dolj, Armand Afremie : “Sunt convins că am avut o activitate, în 2023, foarte bună. În prezent, avem sub supraveghere aproximativ 2.600 de persoane, cca. 1.300 intrând în sistem anul trecut. Sunt persoane care au condamnări neprivative de libertate sau eliberate condiţionat. Acestea prestează muncă în folosul comunităţii, neremunerată, fac cursuri de educaţie şcolară, sunt asistate în procesul de schimbare a comportamentului. Nu puteam reuşi, în demersurile noastre, fără sprijinul colegilor şi fără al partenerilor noştri tradiţionali, atât din instituţiile statului, cât şi din partea ONG-urilor partenere. Problematica este vastă, începând cu consumul de droguri, un adevărat flagel, şi terminând cu problemele care ţin de natura medicală, în special psihiatrică “.

Ce spun partenerii

Problematica nu este una simplă, iar căile de rezolvare sunt cu atât mai mult dificile. “Cred că este datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în eforturile de reintegrare în societate a celor care, la un moment dat, au făcut greşeli. Serviciul de Probaţiune Dolj face parte din acest proiect şi merită toate felicitările”, a spus Cristian Iliescu, vicepreşedinte al Tribunalului Dolj. La rândul său, comisar – şef de Poliţie, Florin Nicolăiţă, coordonator al CPECA Dolj, a menţionat : “ne confruntăm, din ce în ce mai mult, cu acest fenomen al consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor. Serviciului de Probaţiune Dolj, prin activităţile desfăşurate, pentru reintegrare, ne ajută foarte mult şi le suntem recunoscători. Ne-am dori să avem cât mai puţine cazuri de acest fel”. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este parte integrantă în proiect, iar cel care ştie cel mai bine ceea ce se întâmplă în domeniu este prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean, care a precizat : “Rolul Serviciului de Probaţiune este extraordinar. Sunt alături de noi, în vederea reducerii abandonului şcolar şi reintegrarea în învăţământ a celor care au comis fapte penale Am reintegrat, şi o vom face în continuare, ori la formele de învăţământ “seral” şi “la distanţă”, ori în Proiectul “A doua şansă”. Cred că cele mai multe cazuri de acest fel provin din mediile unde educaţia este deficitară.  Mi-aş dori ca, în 2025, să vorbim de mult mai puţine situaţii de acest fel ”  .