Peste 200 de elevi concurează la Olimpiada Naţională de Geografie

0
668

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a deschis, ieri, într-un cadru festiv, cea de a XXXII-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Geografie, care a adus la Craiova 220 de elevi din 41 de judeţe, ce vor fi coordonaţi de profesori universitari din Cluj, Timişoara, Bucureşti, dar şi de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Olimpiada a fost deschisă de inspectorul şcolar general Mihaela Moţăţeanu, alături de prof. univ. dr. Raul Arian Rusu, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Evaluare –consilierul Cristina Pârvu şi inspectorul general din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – prof. dr. Steluţa Dan, care au prezentat elevilor noile reguli ale concursului impuse de metodologia din acest an.

Calendarul competiţiei prevede că elevii vor petrece şapte zile în Dolj şi, pe lângă probele scrise teoretice, vor susţine şi probe practice, folosind informaţii culese din vizite în teritoriu. Totodată, scopul competiţiei este şi unul cultural.

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are prilejul de a găzdui un eveniment ştiinţific şi educativ important, cu o influenţă certă în deschiderea europeană a educaţiei, care va fi derulat sub egida Ministerul Educaţiei – Olimpiada Naţională de Geografie. Milenarul pământ românesc dintre Carpaţi, Dunăre şi Olt, numit Oltenia, oferă repere geografice minunate îmbogăţite în timp, repere ale identităţii noastre culturale. Se poate afirma că geografia unei zone se relevă pe dinăuntru prin cultura ei. Asimilăm acest eveniment cu un meritat dialog cultural şi suntem mândri că ne implicăm în buna desfăşurare a acestei competiţii. Studiul geografiei stă la baza întregii culturi europene moderne. Coeziunea Europei este dată prin valorile ei geografice şi, implicit, culturale. Pentru elevi această olimpiadă naţională este un prilej de a înţelege şi de a demonstra că spaţiul în care trăim este întotdeauna înnobilat de oameni. Tuturor participanţilor la această olimpiadă, elevi temerari, profesori dedicaţi, le urez mult succes”, a spus inspectorul şcolar general Mihaela Moţăţeanu în deschiderea evenimentului.

De la spectacol în sala de concurs

Participanţii la olimpiadă nu au fost lipsiţi de emoţii, pe care le-au expus încă de la festivitate, având în vedere că ieri după-amiază au susţinut şi proba teoretică scrisă. Evaluarea s-a derulat la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”. Înainte de concurs, olimpicii au primit urări de succes şi au fost destinşi cu un scurt program artistic susţinut de elevii de la Palatul Copiilor Craiova.

Conform calendarului, astăzi, participanţii la olimpiadă vor avea o aplicaţie practică în judeţ, iar mâine vor susţine şi proba practică. „Conform noii metodologii, proba practică va dura o oră şi nu o oră şi jumătate, cum era până acum. Vă asigur însă că Olimpiada de Geografie va fi cea mai frumoasă lecţie de specialitate”, a menţionat prof. dr. Steluţa Dan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei.

Vineri, candidaţii cu cel mai mare punctaj vor susţine proba de baraj, pentru Olimpiada Internaţională de Geografie. „Spre deosebire de anii anteriori, la proba de baraj vor participa toţi elevii care au între 16 şi 19 ani şi care au obţinut minimum 8,50 pentru a reprezenta ţara la faza internaţională”, a subliniat inspectorul şcolar general din cadrul Ministerului Educaţiei. Olimpiada se va încheia sâmbătă, 7 aprilie, cu festivitatea de premiere.