Măsuri pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane

0
284

 Dat fiind contextul perioadei următoare, când vom sărbători trecerea dintre an și o serie de sărbători religioase de mare importanță pentru creștinii ortodocși și a creșterii, în acest context, a evenimentelor organizate în spațiul public, ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane) transmite o serie de precizări destinate protejării de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane.

În perioada imediat următoare se preconizează ca un număr important de cetățeni vor călători sau vor participa la diferite evenimente legate de celebrarea Anului Nou, astfel că specialiştii ANITP recomandă dovedirea de solidaritate şi spirit civic, atunci când sunt observate persoane aflate în situații de pericol din sfera traficului de persoane. “În acest sens, dorim să cunoașteți faptul că traficul de persoane este o infracţiune de o gravitate deosebită, ce constituie o încălcare a drepturilor persoanei şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii acesteia. Traficul de fiinte umane este una din infracţiunile ale cărei indicii sunt, câteodată, dificil de sesizat de persoanele vătămate, de aceea, pe lângă măsurile individuale de precauție este nevoie și de implicarea societății, în special când vorbim de victime minore. De multe ori, victimele traficului de persoane suportă prejudecăți nedrepte și depășite, care le obligă la supunere și tăcere. Vrem să transmitem, și pe această cale , că legea precizează că victimele traficului de persoane nu pot fi trase la răspundere pentru infracțiunile comise în perioada exploatării, iar consimţământul persoanei, victimă a traficului, nu înlătură răspunderea penală a făptuitorului. Pentru a contracara răspândirea de idei preconcepute despre victimele traficului de persoane, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane desfășoară constant sesiuni de instruire și informare dedicate asistenților sociali, profesorilor, polițiștilor, personalului care lucrează în centrele de primire a victimelor sau personalului clerical”, precizează, într-un comunicat de presă, ANITP.

Cum identifici o persoană traficată

ANITP prezintă mai multe informaţii în ceea ce priveşte situaţiile periculoase , sub titulatura Cum identifici o persoană traficată ? Iată cum arată semnalmentele: “Pare dezorientată, nu privește oamenii în ochi, e nedormită, nemâncată, aparent detașată de ceea ce i se întâmplă, poate avea pierderi de memorie și semne de violență pe corp; călătorește fără bagaj și cu o persoană care arată diferit față de ea; însoțitorul îi ține actele, o supraveghează peste tot, chiar și la toaletă, și nu-i dă voie să intre  în vorbă cu alții. Vă recomandăm să nu oferiți bani cerșetorilor. De foarte multe ori, situația economică, anumite deficiențe sau vulnerabilități sunt exploatate de rețelele de criminalitate , prin racolarea și exploatarea acestor persoane, prin cerșetorie. Un bănuț oferit din milă nu salvează  PE NIMENI. Vă recomandăm , în schimb , să dăruiți din timpul dumnevoastră și să aflați cât mai multe detalii despre persoanele care cerșesc. Oferiți aceste detalii autorităților. În felul acesta le putem oferi cu adevărat o sansă de reabilitare celor vulnerabili și putem stopa îmbogățirea persoanelor fără scrupule, care le exploatează”.

Pentru a evita o situaţie periculoasă

ANITP vine şi cu alte lămuriri, în vederea evitării situaţiilor pericoloase: “Selectează atent prietenii pe care îi adaugi pe rețelele de socializare; nu posta public multe informații personale, nu trimite poze provocatoare prin internet; nu te întâlni singur/singură cu o persoană cunoscută online; nu accepta ca o persoană cunoscută doar online să-ți cumpere bilet pentru o destinație anume, cu promisiunea că vă veți întâlni și cunoaște la destinație. Vă recomandăm ca, în calitate de părinți, să încercați permanent să aveți o comunicare sinceră ș bazată pe încredere cu copiii. Minorii sunt uşor de convins de bunele intenţii ale persoanelor cunoscute pe rețelele de socializare, și sunt situații când , în spatele unui profil de succes afişat în mediul online, se pot afla, uneori, persoane care pot pune în pericol buna dezvoltare și chiar siguranţa copiilor noştri. De asemenea,  Pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă le recomandăm să aibă în vedere următoarele aspecte : Oferirea unui loc de muncă cu plata transportului şi a cheltuielilor de cazare pot fi factori favorizanți ai producerii infracţiunii de trafic de persoane; înţelegerile verbale, fără semnearea unui contract de muncă pot să ne aducă mai aproape de pericol ş isă ne priveze de anumite drepturi legale; reţinerea sau confiscarea documentelor de identitate, restricţionarea comunicării cu persoanelele apropiate pot fi mijloace utilizate de traficanți , pentru a obține supunerea victimei și izolareaacesteia. Sfatul nostru e să stabiliți cu familia sau cineva de încredere o parolă pe care să o utilizați  la telefon , dacă sunt probleme și nu se poate vorbi fățiș despre ce se întâmplă. Cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt recrutate de persoane pe care le cunoșteau în prealabil, de aceea , când este vorba de cáştiguri importante, ar trebui să fim mai rezervaţi faţă de bunele intenţii ale cunoscuţilor. Ești victimă a traficului sau dorești mai multe informații despre traficul de persoane ? Sună gratuit la 0800.800.678