Într-o abordare multidisciplinară, sub semnătura Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”
„Monografia turistică a regiunii Drăgășani”
Vineri, 15 decembrie a.c., la Drăgășani, vestită zonă viticolă a Olteniei, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Monografia turistică a regiunii Drăgășani”. Lucrarea face parte din proiectul „Drăgășani – Regiune turistică de interes național” și este rodul colaborării dintre Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor” și Primăria municipiului Drăgășani.
Despre vestita zonă a Drăgășanilor, renumită prin podgoriile sale de înaltă calitate oenologică, prin frumusețea milenară a locurilor, prin bogăția ascunsă sub panta dealurilor care au consacrat-o încă din timpuri străvechi s-a scris mult și se va mai scrie. Pentru că aceste locuri binecuvântate vor avea mereu de spus povestea lor tainică, ancestrală și plină de tâlc.
„Monografia turistică a regiunii Drăgășani”, lansată vineri, 15 decembrie, în sala de festivități a Bibliotecii municipale Drăgășani, se vrea a fi un pas făcut spre toți cei care sunt intersați de potențialul turistic al Drăgășanilor. Volumul valorizează activitățile desfășurate în cadrul proiectului de cercetare Monografia turistică a regiunii Drăgășani încheiat între Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C. S. Nicolăescu-Plopșor”, al Academiei Române și Primăria municipiului Drăgășani, printr-un contract de prestări servicii, și face parte dintr-un program amplu „Drăgășani – Regiune Turistică de interes național”, inițiat de ing. Costinel Stoica.
O abordare multidisciplinară
Monografia turistică a regiunii Drăgășani este un proiect demarat în urmă cu câteva luni, un proiect despre trecut și despre rădăcini, o datorie de suflet: cunoașterea trecutului pentru perspectiva viitorului. Lucrarea se dorește un suport documentar pentru cei care doresc să cunoască aceste locuri minunate, în care au trăit şi trăiesc oameni muncitori, iscusiţi și buni meseriaşi. Regiunea dispune de un imens potenţial creativ, care trebuie pus în valoare în toate domeniile de activitate, iar volumul, fără a revendica exhaustivitatea oferă imagini elocvente, din epoci diferite, pregătite cu acuratețe și realism.
Autorii monografiei și-au pus amprenta formației academice și au realizat un construct amplu, bine documentat științific, tematica permițând o abordare complexă. Aici, existența a numeroase așezări cu o istorie ce urcă în timp până în vremuri imemoriale, resursele naturale și antropice ale zonei, ce înscriu arealul Drăgășani în salba de trasee turistice de pe harta Văii Oltului sunt doar câteva din argumentele pe care s-au bazat autorii monografiei.
„Recunoscut pentru viile sale, Drăgășaniul și localitățile adiacente au devenit, în ultimii ani, importante obiective turistice. Surprinde foarte bine acest lucru monografia de față, când afirmă că scopul principal al turismului viti-vinicol este «de a face cunoștință cu modul de producere a vinului, cu bogăția tradițiilor oenologice ale unei anumite regiuni, plăcerea degustărilor de vin, descoperirea unor parcursuri și locații inedite, cu întreaga lor semnificație istorică și socială și, în final, procurarea vinului». Iar cramele din zonă oferă toate aceste experiențe. Capacitatea de cazare a regiunii (în special în municipiul Drăgășani) s-a adaptat, în timp real, la noile cerințe și la noul flux de turiști. Comunele aflate în vecinătatea orașului, multe dintre ele posesoare ale unor biserici și mănăstiri vechi, ori ale unor monumente care amintesc de evenimente importante din trecut, sunt prezentate pe rând, împreună cu toate obiectivele importante pe care le au în portofoliu. … Realizarea și publicarea acestei Monografii turistice a regiunii Drăgășani este o necesitate. Regiunea dispune de o salbă de obiective (istorice, meșteșugărești, etnografice, religioase), necunoscute la adevărata lor valoare până acum; datorită lor, regiunea se poate înscrie cu ușurință în circuitul zonelor turistice românești”, a precizat acad. Dorina-Elena N. Rusu în Cuvânt Înainte.
În redactarea lucrării „efortul a fost depus în egală măsură de toți membrii echipei – cercet. șt. III, dr. Anca Ceaușescu, cercet. șt. III, dr. Ilin-Grozoiu Loredana-Maria, cercet. șt. III, dr. Ileana Cioarec, cercet. șt. II, dr. Simona Lazăr -, care au susținut demersul de culegere a datelor, de selectare și de prelucrare a informației și care au îmbrățișat cu entuziasm ideea acestui proiect editorial, reușind să surprindă aspectele relevante ale temei”, a precizat cercet. șt. III, dr. Georgeta Ghionea, coordonatoarea volumului.
O regiune mereu în pas cu vremurile
Drăgășaniul a evoluat de-a lungul timpului favorizat fiind și de poziționarea sa la întretăierea drumurilor ce veneau dinspre Ocnele Mari și se îndreptau spre Dunăre – „drumul sării” cu cele dinspre sud – „drumul buții”, care mergeau spre Transilvania. Regiunea Drăgășani, având ca principal centru socio-economic Drăgășaniul, este unul dintre bazinele viticole importante din țara noastră, iar municipiul reprezintă centrul celei mai vechi și mai mari podgorii a Olteniei – renumita podgorie a Drăgășanilor -, cunoscută nu doar la nivel național, ci și internațional, pentru întinsele hectare plantate cu viță-de-vie și, mai ales, pentru vinul nobil care se produce aici.
Timpurile actuale nu au însemnat pentru această regiune o încremenire în trecut. Din contră, valorificarea potențialului viticol a continuat cu și mai mare seriozitate, aportul viticol la economia locului fiind crescător de la an la an, grație investițiilor făcute în infrastructura de profil. Încă purtând semnele vizibile ale unei culturi populare și de arhitectură religioasă, Drăgășaniul merită redescoperit și valorizat la adevărata sa dimensiune socio-culturală. Una deloc de neglijat în timpurile mereu pline de prefaceri și într-un ritm amețitor.
Despre programul „Drăgășani – Regiune Turistică de interes național”, a prezentat câteva date ing. Costinel Stoica, care a precizat că „a avut în vedere că zona turistică va fi una a turismului uval, în care turiştii vin pentru a se bucura de valorificarea locală a strugurilor, însă documentarea din ultimele luni și discuțiile cu reprezentanții administrațiilor locale, dar și cele purtate cu autorii volumului mi-au demonstrat că potențialul turistic al zonei include valoroase resurse naturale și resurse antropice reprezentate prin satele, care reflectă modul de viață tradițional, prin arhitectura populară tradițională, tot mai rar întâlnită, prin monumentele de arhitectură religioasă (biserici, schituri, mănăstiri), la care se adaugă ocupații și îndeletniciri străvechi, obiceiuri și tradiții populare, care dau consistență spațiului rural”.
Structurată pe 8 capitole, monografia pornește de la aspectele geografice ale municipiului Drăgășani și ale perimetrului înconjurător, atinge repere din evoluția istorică și economică a arealului, continuând cu prezentarea destinațiilor turistice ca elemente de susținere a construcției brandului turistic regional. Nu lipsesc evaluarea ofertei turistice a comunelor aflate în vecinătatea Drăgășaniului, analiza tradițiilor locale reprezentative, a obiceiurilor din ciclul calendaristic și familial, dar și a practicilor tradiționale de prevenire, combatere și vindecare a bolilor. Cititorii vor putea să descopere pe parcursul celor 273 de pagini adevărata valoare a obiectivelor istorice, etnografice, religioase aflate la mică distanță de noi.
Pe marginea lucrării lansate au luat cuvântul prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, prof. Petrescu Eugen și cercet. șt. III, dr. Gabriel Croitoru. „Prin modul în care a fost realizată, lucrarea depășește cu mult categoria ghidurilor turistice, fiind extrem de bine documentată din punct de vedere științific, autorii monografiei realizând, în fapt, mini-biografii ale zonei, fragmentate pe diferite paliere de interes, pornind, din punct de vedere temporal, de la vechi la nou, de la un trecut încărcat de istorie la un prezent în care oamenii locului pot face (și fac) istoria, prin modul în care reușesc să valorifice atuurile evidente, ale regiunii Drăgășani” a precizat cercet. șt. III, dr. Gabriel Croitoru.
Lucrarea a fost publicată la Verguleasa, Editura KITCOM, iar directorul tipografiei prezent la lansare a adus câteva detalii despre planul editorial, felicitând coordonatorul și autorii pentru calitatea materialului pus la dispoziție pentru publicare. Departe de a se considera un studiu exhaustiv, autorii își exprimă convingerea că prezenta monografie se dorește a fi un dialog pentru identificarea și punerea în valoare a frumoasei regiuni a Drăgășanilor și că va reprezenta o bază de pornire pentru lărgirea perspectivei firești despre antreprenoriatul în zona viticolă vâlceană.
Cercet. șt. III, dr. Anca Ceaușescu
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor”