Universitatea din Craiova celebrează Ziua Naţională a României

0
436

Universitatea din Craiova, una dintre instituţiile de elită ale învăţământului superior românesc, a celebrat, cum se cuvine, Ziua Naţională a României. În Aula “Mihai I al României”, a avut loc, astăzi, un simpozion dedicat Marii Sărbători. Sala a fost plină, studenţi şi cadre didactice fiind pătrunşi de spiritul acestei zile. Rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, a transmis mesajul Universităţii din Craiova, iar prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean,  reputat istoric, decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, director al Şcolii Doctorale a Universităţii din Craiova a prezentat, cu argumente solide, însemnătatea acestei zile, bornă a istoriei României.

Manifestarea de astăzi, din Aula “Mihai I al României”, plină de studenţi şi cadre didactice, a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României. Apoi, rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spînu, a transmis mesajul său şi al instituţiei pe care o conduce: “Este un prilej de rememorare a acelor timpuri şi de recunoştinţă. Pe 1 Decembrie 1918, se desăvârşea idealul secular al românilor. Este un moment de mândrie pentru noi, cei de acum, iar generaţiile viitoare trebuie să-l ducă mai departe. La mulţi ani, România!

Lecţie de istorie emoţionantă

Reputatul istoric Sorin Liviu Damean a prezentat semnificaţia acestei zile: “Unirea românilor a avut bază pe 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza desăvârşea unirea celor două Principate: Ţara Românească şi Moldova. A început modernizarea României. În 1866, clasa politică de atunci a considerat că este nevoie de un principe străin, dintr-o mare familie, care să obţină independenţa Principatelor Unite, iar, ulterior, Unirea cea Mare. Aşa s-a şi întâmplat, iar Carol I a devenit principe şi, în anii următori, a făcut ceea ce a promis: în 1877 s-a obţinut independenţa și, chiar dacă nu a mai apucat să o vadă împlinită, a pus bazele Marii Uniri, desăvărşită, la 1 Decembrie 1918, de Regele Ferdinand. În acel an, 1918, am avut o clasă politică de elită. Înainte de 1989, Ziua Naţională a României era pe 23 august. După căderea regimului comunist, s-a pus în discuţie alegerea unei alte zile, iar în Parlamentul României, în 1990, s-a ales data de 1 Decembrie, practic nici nu se putea altfel, pentru că este ziua în care ne-am constituit ca neam de sine stătător, care a dovedit,  de-a lungul anilor, că are un cuvânt de spus”. Cu harul rar de a transmite nu doar informaţie istorică, ci mai ales respect pentru istoria neamului, discursul distinsului universitar a combinat, în chip eficace, cu o vie cordialitate, emoţia firească a simbolisticii evenimentului, fascinând asistenţa.