Concert simfonic al copiilor cu dotare muzicală de excepţie din Serbia

0
372
Marius Hristescu

Orchestra Şcolii pentru copiii cu dotare muzicală de excepţie (The School for Musically Gifted Children) din Cuprija (Serbia) revine astă-seară pe scena Filarmonicii „Oltenia”, într-un concert simfonic prezentat, cu începere de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral – Marius Hristescu, din 2009 director artistic al Filarmonicii „Oltenia” şi profesor asociat la Departamentul de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.

În program figurează creaţii de Johann Sebastian Bach – Concertul brandenburgic nr. 3 în Sol major, BWV 1048; Wolfgang Amadeus Mozart – Divertismentul în Re major, K. 136; Zoran Erić – Cartoon (The Animated Musical Objects) pentru 13 corzi şi clavecin (primă audiţie); Edvard Grieg – Suita „Holberg”, op. 40; Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4, nr. 2. Biletele pentru concert se găsesc la Agenţia instituţiei şi costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Orchestra The School for Musically Gifted Children a mai fost invitată să concerteze pe scena Filarmonicii „Oltenia” în noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”. Cu acel prilej, tinerii muzicieni sârbi au prezentat un program ambiţios, ce a cuprins pagini celebre de Vivaldi, J.S. Bach, Handel, Boccherini, Paganini, Britten, Şostakovici, Bartok.

 

Şcoala pentru copiii cu dotare muzicală de excepţie a fost înfiinţată în anul 1973, la Cuprija (Serbia), cu scopul de a oferi o educaţie adecvată copiilor supradotaţi în domeniul muzicii. Prin structura sa organizatorică şi programele analitice de studiu, instituţia este unică în Serbia, servind-i ca repere profesionale şi modele valorice în desăvârşirea misiunii culturale două instituţii reputate de tradiţie: Şcoala Centrală de Muzică din Moscova şi Şcoala „Menuhin” din Anglia. Peste 70 de elevi, având vârstele cuprinse între 6 şi 18 ani, provenind din diferite zone ale ţării, beneficiază de programul intensiv de studiu al instrumentelor cu coarde. Mulţi dintre foştii studenţi ai şcolii deţin actualmente locuri de frunte în viaţa muzicală a Serbiei şi în străinătate, ceea ce confirmă înalta calitate a programelor de studiu oferite de prestigioasa instituţie. Înregistrări CD, pentru radio şi televiziune, precum şi bogatul palmares obţinut la competiţii internaţionale de profil (peste 500 de distincţii şi premii, recompensând atât performanţa solistică individuală, cât şi concertele ansamblului orchestral) atestă nivelul de excelenţă al şcolii.