A murit Sir Bobby Charlton

0
434

Unul dintre cei mai celebri fotbalişti din istorie, Sir Bobby Charlton, “Balon de Aur” în 1966, legenda lui Manchester United şi a naţionalei Angliei, a încetat din viaţă, la vârsta de 86 de ani. Cu Bobby Charlton lider, Manchester United a devenit primul club englez care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, în 1968, iar cu el în teren naţionala Angliei a cucerit singurul său titlu mondial din istorie, în 1966. Bobby Charlton a fost unul dintre supravieţuitorii accidentului aerian de la München, din 1958, în care au murit opt dintre coechipierii săi de la Manchester United. Bobby a fost unul dintre “Busby Babes”, majoritatea elevilor lui Matt Busby pierind în tragicul accident aviatic survenit după un meci al lui Man United la Belgrad, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

În 1966, anul în care Anglia a cucerit titlul mondial, pe teren propriu, Bobby Charlton a primit “Balonul de Aur”. El a fost golgheterul all time al lui Manchester United şi al selecţionatei Angliei până în 1994, când a fost depăşit de Wayne Rooney.  Bobby Charlton a jucat 106 meciuri pentru naţionala Angliei şi a înscris 49 de goluri, iar la Man United a evoluat timp de 17 ani şi a câştigat trei titluri naţionale, Cupa Campionilor Europeni şi Cupa Angliei, jucând  745 de partide şi reuşind să marcheze 247 de goluri. Bobby Charlton a ajuns la echipa de seniori a lui Manchester United în 1956 și a jucat pentru „diavoli” până în 1973.

În 1968 a jucat la Bucureşti contra reprezentativei României, scorul partidei fiind 0-0. Din naționala Angliei campioană mondială în 1966 mai este acum  un singur supraviețuitor, Sir Geoff Hurst, autorul hat-trick-ului din celebra finală cu Germania de Vest. În noiembrie 2020, famiilia sa anunţa că Bobby Charlton a fost diagnosticat cu demenţă. Tot în 2020 a murit şi Jackie Charlton, fratele lui Sir Bobby, fotbalist şi el, legendă a lui Leeds United, selecţioner al Irlandei la Mondialul din 1990, când a eliminat România în optimile Mondialului din Italia.