Prin Programul Operaţional Regional – Fonduri europene pentru dezvoltarea turismului balnear

0
378

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat, la finele săptămânii trecute, o „Caravană de prezentare a stadiului de implementare şi finalizare a proiectelor”, care a poposit pentru primă oară în judeţul Vâlcea. „Este un eveniment dedicat presei regionale. Vom avea, astfel, ocazia să analizăm stadiul proiectelor din domeniul turismului. Înţelegând importanţa presei în informarea corectă a publicului larg privind investiţiile realizate prin Programul Operaţional Regional, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat astăzi (n.r. – vineri, 23 martie) o vizită la proiectele aflate în implementare. Scopul acestei acţiuni constă în promovarea rezultatelor concrete ale proiectelor finanţate prin POR în regiunea Sud-Vest Oltenia, dar şi cunoaşterea principalilor actori implicaţi în gestionarea şi implementarea acestora. Participanţilor la acest eveniment, reprezentanţii mass-media locale şi regionale, li se vor prezenta rezultate ale proiectelor implementate în judeţul Vâlcea şi vor fi invitaţi să viziteze locaţiile unor proiecte reprezentative, în special ale celor care contribuie la dezvoltarea turismului”, a precizat Marilena Bogheanu, director ADR SV Oltenia, cu ocazia acestui eveniment.

872 de aplicaţii depuse la nivel regional

Din cele 872 de aplicaţii depuse la nivel regional, 181 sunt din judeţul Vâlcea. Au fost contractate la nivel regional 338 de proiecte, prin care se solicită peste 500 de milioane de euro, dintre care 74 de proiecte, care însumează în jur de 84 de milioane de euro, se vor implementa în judeţul Vâlcea, acoperind toate domeniile de intervenţie pe POR. De exemplu, în municipiul Rm. Vâlcea au fost contractate şapte proiecte. Cu această ocazie au fost vizitate două dintre acestea: „Pod peste râul Olăneşti în prelungirea strada Carol I inclusiv legăturile cu Calea Traian şi strada Morilor” şi „Extindere şi modernizare sistem de supraveghere video cu dispecerat, pe linia siguranţei publice şi prevenirea criminalităţii, la nivelul municipiului Rm Vâlcea”. Primul proiect are o valoare totală de peste 13 milioane RON, din care aproape 11 milioane finanţare eligibilă, iar în jur de 2 milioane de la bugetul naţional. Se urmăreşte prin construirea acestui pod o îmbunătăţire a fluenţei circulaţiei, creşterea gradului de siguranţă rutieră şi facilitarea accesului pietonilor şi a autovehiculelor către zonele de interes. Podul va avea o lungime de 76 de metri.

În ceea ce priveşte al doilea proiect, valoarea totală depăşeşte 3,5 milioane RON, din care peste 2,6 milioane este finanţare eligibilă şi în jur de 450.000 RON, bani de la bugetul naţional. Obiectivul specific  al acestui proiect constă în creşterea gradului de siguranţă în municipiul Rm. Vâlcea începând cu anul 2010, prin extinderea şi asigurarea funcţionalităţii sistemelor de supraveghere video pe principalele artere din oraş, în vederea prevenirii şi reducerii unor fenomene nocive precum criminalitatea şi infracţionalitatea juvenilă.

Strategie de dezvoltare economico-socială

Proiectele aflate în implementare la nivelul fiecărei autorităţi publice locale din judeţul Vâlcea au fost prezentate de preşedintele CJ Vâlcea – Ion Cîlea; primarul municipiului Drăgăşani – Cristian Nedelcu; primarul oraşului Călimăneşti – Ilie Amuzan;  Mihai Mateescu – primarul oraşului Govora; Robert Adrian Schell – primarul comunei  Brezoi şi, nu în ultimul rând, Gheorghe Ciucă – primarul oraşului Olăneşti.

„Nu în mod întâmplător ADR SV Oltenia a decis ca această Caravană să poposească prima oară în judeţul Vâlcea. Explicaţia este aceea că în acest judeţ sunt cele mai multe proiecte pe turism. Totodată, la nivelul judeţului Vâlcea s-a creionat şi o Strategie de dezvoltare economico-socială, dar şi o Strategie de dezvoltare a turismului. Pentru atingerea tuturor acestor ţinte, un avantaj deosebit l-am avut ca urmare a acestor proiecte implementate prin Programul Operaţional Regional. Am avut în doamna director Marilena Bogheanu un sprijin evident, care s-a implicat foarte multe, ca şi cum ar fi făcut parte din conducerea CJ Vâlcea. A venit cu idei foarte multe şi ne-a stimulat în toate iniţiativele noastre”, a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Palace Govora SPA – investiţie de peste 17 milioane RON

Caravana a poposit şi în staţiunea Govora, la scurt timp după ce au fost vizitate cele două şantiere menţionate mai sus din municipiul Rm. Vâlcea. „Palace Govora SPA – Servicii Cazare, promovarea şi dezvoltare turism balnear, agrement turistic” este unul dintre proiectele de mare succes din zonă, fiind implementat cu fonduri europene. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 17 milioane de lei, din care valoarea eligibilă, 12 milioane. Contribuţia beneficiarului se ridică de această dată la suma de aproximativ 5 milioane de lei.

Obiectivul specific al proiectului constă în îmbunătăţirea calităţii infrastructurii turistice de cazare şi a serviciilor conexe din cadrul hotelului Palace, fiind cotat ca monument istoric de categoria B, în contextul creării de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea gradului de atractivitate a regiunii ca urmare a modernizării şi extinderii infrastructurii de cazare şi a utilităţilor conexe în vederea clasificării hotelului la categoria 4 stele, pe de o parte. Iar pe de altă parte, modernizarea bazei de tratament şi reabilitării rezervorului de apă minerală şi, nu în ultimul rând, amenajarea unei baze de agrement.

Cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea infrastructurii turistice a staţiunii balneare Băile Govora”, are ca solicitant Consiliul Local Băile Govora. Valoarea se ridică la peste 27 milioane de lei, din care contribuţia beneficiarului va fi de 455.540 de lei.

 

Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia:

„Am organizat această acţiune pentru ca prin intermediul mass-media regionale să prezentăm investiţiile realizate prin Programul Operaţional Regional. Proiectele contractate şi cele aflate în etapa de precontractare acoperă domenii diverse, precum dezvoltarea oraşelor, infrastructura urbană, de sănătate, de servicii publice, de învăţământ, dar şi dezvoltarea durabilă a turismului în judeţul Vâlcea, dând posibilitatea principalilor investiţii la dezvoltarea echilibrată a regiunii. Participanţii la întâlnire au avut, astfel, oportunitatea de a discuta cu părţile implicate în derularea unui proiect finanţat cu fonduri nerambursabile, punându-se în discuţie avantajele accesării acestor fonduri, dar şi problemele întâmpinate şi soluţiile acestora. Astfel de evenimente vor fi organizate în toate cele cinci judeţe ale regiunii în următoarea perioadă”.