Trei persoane, reţinute pentru trafic de migranţi

0
231

La data de 07.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj Napoca au dispus reținerea a trei inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și complicitate la trafic de migranți.

S-a reținut faptul că, în perioada 2020-2023, inculpații au constituit un grup infracțional care a acționat în scopul obținerii de beneficii materiale prin facilitarea migrației ilegale, respectiv recrutarea migranților, adăpostirea acestora pe teritoriul României și ulterior înlesnirea trecerii ilegale a frontierei de stat, destinația finală fiind țări din vestul Europei.

Pentru a da o aparență de legalitate activității infracționale, membrii grupului au realizat recrutarea migranților prin intermediul unor firme de plasare a forței de muncă, le-au încheiat contracte de muncă fictive pe perioade scurte și le-au facilitat trecerea ilegală a graniței României încasând de la fiecare migrant sume cuprinse între 4.000-4.500 euro.

De asemenea, unul dintre inculpați a intermediat, în numele unei societăți comerciale, obținerea avizelor de muncă, în schimbul sumei de 750 euro pentru fiecare dosar.

Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate și oprite șapte transporturi ilegale de migranți, șase pe teritoriul României și unul în Ungaria.

La data de 06.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj Napoca împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, cu sprijinul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară în municipiul Cluj-Napoca fiind identificate și ridicate mai multe telefoane mobile și laptopuri, suporți amovibili de memorie, suma de 3000 euro și înscrisuri.

Astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și liberăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.