În luna august a acestui an, la Craiova va intra în funcţiune o întreprindere socială în domeniul panificaţiei, unde vor fi angajaţi foşti deţinuţi de la Penitenciarul din Craiova. Întreprinderea va fi înfiinţată de Asociaţia „Vasiliada”, patronată de Mitropolia Olteniei, în cadrul unui proiect-pilot în România, implementat în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale din ţară şi din Italia. Marţi, 20 martie a.c., când a fost semnat acordul de parteneriat, în Sala de Conferinţe a Centrului Social „Mitropolit Firmilian” din Craiova a avut loc masa rotundă cu tema “Parteneri sociali în reţeaua de suport pentru reintegrarea socială a persoanelor eliberate din detenţie”.
În cadrul acestui eveniment a fost semnat Protocolul de cooperare al Reţelei de Suport în domeniul promovării economiei sociale pentru facilitarea reintegrării sociale a persoanelor eliberate din detenţie. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului “Strategia de ocupare şi calificare prin învăţare şi activităţi pentru libertate”POSDRU/69/61/S/32801, proiect în care Asociaţia „Vasiliada” are calitatea de beneficiar şi care reuneşte opt instituţii partenere – trei din România (Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Federaţia Filantropia şi Patriarhia Română) şi cinci din Italia (Oficiul de Executare Penală Externă din cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Politicilor Sociale, Institutul Regional de Cercetare din Lombardia, Asociaţia Obiettivo Lavoro şi Uniunea Departamentelor pentru Politici Socio-Sanitare şi Muncă).
«În cadrul acestui proiect, Asociaţia „Vasiliada” a fost selectată pentru a înfiinţa la Craiova o întreprindere socială în domeniul panificaţiei, unde urmează să lucreze cinci persoane care se eliberează din sistemul de detenţie şi care, în perioada în care s-au aflat în detenţie la Penitenciarul Craiova, au beneficiat de cursuri de formare profesională în meseriile de brutar şi patiser. Este un proiect-pilot, implementat de Agenţia Naţională a Penitenciarelor şi de Federaţia Filantropia, alături de alţi parteneri din Italia», a declarat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada” din Craiova.
“Vor putea fi angajate până la 18 persoane”
Reprezentanţii Federaţiei Filantropia au precizat că întreprinderea socială va intra în funcţiune în lunile iulie – august şi că, pentru început, vor fi angajaţi cinci foşti deţinuţi. „În timp, vor putea fi angajate până la 18 persoane. Sunt în principal luaţi în considerare aceia care nu au un sprijin consistent din partea familiei şi care nu au şanse foarte mari de a se reintegra după ce vor ieşi din penitenciar. S-a realizat achiziţia utilajelor cu care se va lucra în întreprindere”, a informat Ina Rizoaica, coordonator de proiect din partea Federaţiei Filantropia.
Aceasta a explicat că un astfel de sistem are succes în Peninsulă. “În Italia există o tradiţie, un sistem foarte larg de întreprinderi sociale pe foarte multe domenii, dar şi în ceea ce priveşte reintegrarea foştilor deţinuţi. O parte foarte importantă din proiect a fost alocată pentru cercetare, pentru studiu, pentru a vedea care sunt elementele pe care se poate dezvolta şi în România un astfel de sistem, pentru a ajunge la un unul la fel de performant ca cel din Italia”, a adăugat Ina Rizoaica.
Conducerea Penitenciarului Craiova, prezentă marţi la masa rotundă, a spus că foarte mulţi deţinuţi au fost dornici să lucreze ca brutar şi patiser. “A fost o cerere foarte mare, aproximativ 100 de persoane private de libertate s-au înscris pentru cursurile de formare profesională care s-au desfăşurat în penitenciar. Din cauza cererii foarte mari nu am putut să asigurăm tuturor deţinuţilor accesul la aceste posturi. Este un proiect foarte important, pentru că nu există nicio instituţie care să sprijine foştii deţinuţi”, a declarat comisar Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului Craiova.
La semnarea protocolului de cooperare a fost prezent şi un reprezentant al Patriarhiei Românie, părintele Dorel Moţoc, consilier patriarhal. Proiectul, în valoare de 18.391.120 de lei, se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni, din octombrie 2009 până în septembrie 2012, şi este finanţat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).