Acasă la copiii cu sindromul Down

0
316

În urmă cu 12 ani, la Băileşti lua fiinţă Centrul educaţional de zi „Teodora”, care avea să devină, în scurt timp, o a doua casă pentru mulţi dintre copiii şi tinerii cu sindromul Down din judeţul Dolj. Cei 22 de beneficiari au învăţat să scrie, să citească, pentru că aici îşi desfăşoară activităţile zilnice, de la kinetoterapie şi până la terapiile ocupaţionale. Preocupările diferă însă de la unul la altul. La fel şi vârsta. Cel mai mic merge la grădiniţă, iar cel mai mare va împlini în curând 38 de ani.

Pornind de la ideea că fiecare copil are dreptul, fără discriminare, la asistenţă medicală, la o viaţă educaţională şi socială normală, un grup de părinţi ai căror copii s-au născut cu sindromul Down au fondat în anul 2000 Asociaţia Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora (ALDO-CET). Cu ajutorul finanţării obţinute din proiectele europene pe care le-au accesat, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale, membrii asociaţiei au reuşit să pună la punct un aşezământ modern, care acum satisface nevoile fiecărui beneficiar în parte. În cadrul Centrului au fost amenajate un atelier de creaţie, un cabinet de logopedie individuală, un atelier de educaţie, un loc de joacă şi o sală de sport. Atrage însă atenţia mica seră din curtea Centrului, unde, pentru a învăţa să trăiască independent şi, poate, la un moment dat, pentru a-i ajuta şi pe alţii, tinerii cu dizabilităţi cultivă legume.

«Fiica mea, Irina Teodora, a fost diagnosticată în urmă cu 24 de ani cu sindromul Down. Probleme au apărut atunci când a terminat patru clase. În acel moment am început să ne întrebăm dacă mai sunt şi alţii cu problemele noastre şi am constatat că sunt foarte mulţi. Am luat legătura cu UNICEF şi World Vision International şi am primit sprijin. Încet-încet am pus bazele Centrului „Teodora” care, de atunci funcţionează fără întrerupere», a mărturisit Liana Maria Vîslan, preşedinte al Asociaţiei Langdon Down Oltenia – Centrul Educaţional Teodora.

28 de poveşti reale ale unor persoane cu sindrom Down

De-a lungul timpului, pentru a-i implica în cât mai multe activităţi, copiii au participat la întreceri sportive, unele dintre ele sub egida Special Olympics, de la atletism şi baschet până la călărie şi tras cu arcul. Şi, tocmai în ideea de a atrage atenţia asupra nevoilor pe care aceste persoane le au, ieri, în cadrul Centrului de la Băileşti, a fost lansată campania de conştientizare „Hai să ne cunoaştem şi să recunoaştem sindromul Down”, în cadrul căreia parteneri sunt, alături de ALDO-CET, Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi Primăria Băileşti.

Este vorba de un pachet informativ ce conţine o broşură cu informaţii uzuale despre sindromul Down, o carte cu informaţii medicale despre urmărirea stării de sănătate a persoanelor cu sindrom Down pe parcursul vieţii şi un album foto ce cuprinde 28 de poveşti reale ale unor români cu sindrom Down şi familiilor lor. A fost lansat în acelaşi timp în mai multe oraşe din ţară: Băileşti, Craiova, Arad, Oradea, Timişoara, Bacău, Câmpina, Cluj, Baia Mare, Deva, Hunedoara, Botoşani, Bucureşti şi Reghin. În fiecare din aceste oraşe, persoane cu sindrom Down au participat şi chiar au condus evenimentele organizate, lansând campania şi pachetul informativ în faţa educatorilor, profesorilor, terapeuţilor, medicilor şi asistenţilor medicali, politicienilor, autorităţilor locale şi părinţilor.

Terapie prin muzică

Tot ieri, de Ziua Mondială a Sindromului Down, persoanele cu dizabilităţi şi-au dovedit şi abilităţile artistice organizând spectacole în faţa invitaţilor. S-a întâmplat şi la Băileşti, unde trei tineri cu sindrom Down au oferit o lecţie de terapie prin muzică folosindu-se de chitară, instrumente de percuţie şi voce. După ce emoţiile au trecut, doctorii şi profesorii din public au fost invitaţi şi ei să participe la lecţia de muzică, fiind răsplătiţi în final cu un cântec şi un dans tradiţional oltenesc.

Ziua Mondială a Sindromului Down a fost declarată de Down Syndrome International în anul 2006 şi se sărbătoreşte în 60 de ţări din întreaga lume, în data de 21 martie. Obiectivul este de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a sindromului Down şi de a promova drepturile persoanelor cu sindrom Down de a se bucura de viaţă deplină, în demnitate, şi de a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestea trăiesc.