Ion Prioteasa, senator de Dolj: „Guvernul Ciolacu a început să ia primele măsuri la nivel economic prin scăderea prețurilor la alimente și scheme de ajutor de stat pentru dezvoltarea producției locale”

0
2129

Schimbarea premierilor în cadrul Coaliției de Guvernare nu a fost doar o schimbare de persoane și de ministere în anumite cazuri. S-a produs o schimbare de viziune economică și socială. PSD a venit cu un program de guvernare actualizat la zi, care pune accent în principal pe temele care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni: combaterea speculei la alimente, creșterea veniturilor și puterii de cumpărare, susținerea producției românești.

Premierul a început din prima săptămână de guvernare să pună în dezbatere publică primele măsuri din programul pentru combaterea speculei la alimente pentru că aceasta este problema ceea mai presantă a cetățenilor și principala sursă a inflației. Guvernul va combate creșterea prețurilor la alimente pe toate fronturile: la fermieri, la procesatori și la comercianți. Pe fiecare direcție, Guvernul a pregătit o măsură distinctă pentru fiecare componentă: la producători prin instalarea sistemelor de energie verde la ferme pentru scăderea costurilor de producție; la procesatori prin sprijinirea investițiilor în procesarea de alimente; la comercianți prin limitarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază.

Al doilea sector major vizat după cel al alimentației publice este domeniul construcțiilor, care așa cum știm cu toții și ne arată și datele statistice reprezintă un motor important al creșterii economice și asigură 420.000 de locuri de muncă. Pentru stimularea acestei industrii este necesar ca România să crească propriile capacități de producție de materiale de construcții, în logica patriotismului economic care ocupă un loc central în programul Guvernului Ciolacu. Stimularea investițiilor în producția internă de materiale de construcții înseamnă creștere economică, mai multe locuri de muncă plătite decent și mai multe venituri la bugetul de stat.

În momentul de față România importă 70% din materialele de construcție necesare, ceea ce generează un deficit al balanței comerciale de 8 miliarde de euro, doar pe această componentă. Pentru eliminarea sau atenuarea acestor probleme guvernul Ciolacu va emite în perioada imediat următoare o ordonanță de urgență care are în vedere mai multe obiective: creșterea producției interne de produse și materiale de construcții; stimularea investițiilor în acest domeniu în județele mai puțin dezvoltate; crearea a cel puțin 20.000 de noi locuri de muncă; reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții.

Am prezentat doar două măsuri la nivel economic pe care actualul guvern condus de PSD le-a pus în consultare publică și urmează să le aprobe. Îi rog pe toți colegii parlamentari, indiferent de apartenența politică să voteze aceste proiecte de lege când vor ajunge la dezbatere în comisii și în Plen și să nu întârzie adoptarea acestora din motive politicianiste.