“Tradiţie, Educaţie , Performanţă”, la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova

0
1109

Pe 20 mai, Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova va sărbători 197 de ani de existenţă. Este cea de-a doua instituţie de învăţământ preuniversitar din ţară, în ceea ce priveşte vechimea, după Colegiul Naţional “Sf. Sava” din Bucureşti. Pentru această aniversare, conducerea de la “Carol I” a prezentat, astăzi, programul acţiunilor aniversare desfăşurate, iar punctul culminant l-a constituit prezenţa elevilor premiaţi la concursurile naţionale (Olimpiade), alături de cadrele didactice îndrumătoare . Un moment emoţionant.

Colegiul Naţional “Carol I” sărbătoreşte, pe 20 mai, 197 de ani de existenţă. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul instituţiei, prof. Dănuţ Mic, a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor care se vor desfăşura în aceste zile, prezentând şi o situaţie actuală a instituţiei de învăţământ: “În acest an, Colegiul a înregistrat o serie de succese notabile, inclusiv investiţii semnificative în infrastructură şi echipamente, în valoare de peste 24 de milioane de euro. De asemenea, 21 de elevi au obţinut premii la etapele naţionale ale diferitelor competiţii, la care se adaugă peste 190 de premii la concursurile judeţene. Avem un colectiv foarte bun, iar sloganul nostru “Tradiţie, Educaţie, Performanţă” sintetizează în mod fericit misiunea şi valorile Colegiului nostru. Performerii din acest an, alături de cei care i-au îndrumat, vă vor vorbi despre ceea ce înseamnă munca şi performanţa”.

Elevi şi mentori, laolaltă

Şi aşa cum s-a promis, au vorbit performerii. “Particip din cls. a V-a la astfel de concursuri, am obţinut premii, am avut şi neîmpliniri, dar am mers mai departe. Îi sfătuiesc şi pe alţi să nu se lase bătuţi. Pentru mine, premiul din acest an este o încununare a muncii depuse, alături de d-na Coca Pîrvuleasa” – Karina Stăncescu, elevă în cls. a XI-a, premiul al II-lea la “Lingvistică”; Marina Mirea, premiul I, cu nota maximă obţinută, la “Religie ortodoxă”: “Sunt fiică de preot, iar acest lucru mi-a intrat în sânge. îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Drept a universităţii din Bucureşti şi ştiu că aşa mai mult îl descopăr pe Dumnezeu. Lângă mine a fost d-na Ionelia Ţiţirigă, căreia îi mulţumesc”; Corina Smărăndache, cls. a X-a, a obţinut locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba engleză şi spune: “Din clasa a VII-a , merg la concursuri, am câştigat multe premii judeţene, dar, acum, am fost prima dată la un concurs naţional. Nu puteam fără sprijinul familiei şi al d-lui prof. Daniel Leotescu”.   Surpiza a fost imensă, din partea lui Robert Andrei Vîrtosu, din clasa a XII, laureat atât la Fizică – Cupa Mondială, cât şi la Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Tradiţionale, obţinând premiul I la ambele, la cea din urmă la sculptură, care a precizat:”Am îmbinat ambele discipline şi sunt mândru de acest lucru, provenind dintr-o familie de ingineri, ceea ce îmi doresc şi eu să fac mai departe. În ceea ce priveşte sculptura, am realizat o lucrare din lemn de tei, înaltă de 2,5 m, inspirată din tradiţia din Gorj, o troiţă. Vreau , din acest punct de vedere, să-i învăţ şi pe alţi tineri să-şi aprecieze trecutul şi să ducă mai departe tradiţiile. Dar, nu puteam să reuşesc fără sprijinul părinţilor şi al d-lui profesor Gabriel Florian”. Au vorbit copiii, acum vorbesc mentorii: “Marina are har duhovnicesc, pe care îl va duce mai departe. Este un model de urmat ” – Ionelia Ţiţirigă; “Pe Karina şi-o doreşte orice profesor. Lingvistica nu este foarte simplă, este îmbinarea între Limba română, Matematică şi Logică. Ea le-a îmbinat şi îi sunt recunoscătoare” – Coca Pîrvuleasa; “Corina este un copil deosebit, are o capacitate de muncă extraordinară. Char nu ştiu cum poate răzbate” – Daniel Leotescu; “Este ceva incredibil ceea ce a reuşit Robert. El , alături de un alt elev de la noi, Mihai Costache, este în lotul lărgit al României, care va participa la faza finală internaţională, în Pakistan, a Cupei Mondiale la Fizică. Este incredibil cum a putu îmbina fizica şi sculptura  ” – Gabriel Florian. Comentariile sunt de prisos …