Brazilia: Lula readus… pe drumul cel bun

0
2650

Linda Thomas Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, se va întreţine astăzi, în Brasilia, cu responsabilii guvernamentali brazilieni. Luiz Inacio Lula da Silva a suscitat vii comentarii după ce a afirmat la 17 aprilie a.c., la Beijing, că SUA trebuie să înceteze „încurajarea războiului din Ucraina şi UE trebuie să înceapă discuţiile pentru pace”. Potrivit The Washington Post informaţiile scurse în spaţiul public conţin o evaluare preliminară a propunerilor preşedintelui Braziliei privind crearea unui bloc al păcii în întreaga lume, cu scopul de a reconcilia interesele SUA şi ale Chinei şi pentru a pune capăt acţiunilor militare din Ucraina. În document se afirmă că oficiali ai ministerului rus de Externe au susţinut planul lui Lula.

Însă, în ultimele șase luni, Lula a făcut furori pe scena internațională, în special pentru comentariile sale despre războiul din Ucraina. Ar putea, așadar, politica externă a lui Lula să-l pună în dezacord cu Europa, la doar câteva luni după preluarea mandatului?

Lula a stârnit controverse în Occident, după ce a sugerat că aliații Ucrainei prelungesc războiul, pentru a furniza arme și sprijin Kievului. „Statele Unite trebuie să înceteze să încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace”, a declarat Lula jurnaliștilor, în timpul unei recente călătorii în China. „Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace, pentru a-i convinge pe Putin și Zelenski că pacea este în interesul tuturor și că războiul este interesant numai pentru ei doi”, a mai spus Lula.

Casa Albă a replicat imediat, afirmând că Lula „repeta ca papagalul propaganda rusă și chineză, fără să se uite la fapte”. Președintele Braziliei a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei și a continuat să solicite negocieri de pace.

Nu a fost pentru prima dată când Lula a contestat consensul în politica externă al aliaților săi occidentali. În ianuarie, președintele brazilian a spus că atât Kievul, cât și Moscova sunt de vină pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. El a refuzat, de asemenea, să semneze o declarație a ONU prin care se critică încălcările drepturilor omului în Nicaragua, a permis pentru două nave de război iraniene să acosteze pe teritoriul țării sale și nu a trimis arme în Ucraina.

Săptămâna trecută, Lula a invitat țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – să înlocuiască dolarul cu o altă monedă pentru comerțul internațional. Aceste mișcări, potrivit lui Sabatini, ar putea constrânge Occidentul să reevalueze poziția Braziliei: „Pentru multe persoane din Europa de Vest și din Statele Unite, care credeau anterior că angajamentul lui Lula față de Sud era destul de neutru din punct de vedere al principiilor, acum se pare că poate efectiv submina unele dintre principiile-cheie ale Nordului”.