Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă

0
409
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit astăzi cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă, cu care a discutat despre contribuția și potențialul industriei românești de apărare în susținerea sprijinului comun al Uniunii Europene pentru Ucraina. România are în acest an o alocare de 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare, ceea ce înseamnă că există o marja mai largă în vederea susținerii de investiții care să permită țării noastre să facă față nu doar provocărilor actuale, ci și provocărilor viitoare.
“Am exprimat deplina încredere că domnul comisar ThierryBreton va rămâne un susținător al aderării României la Spațiul Schengen, având în vedere valoarea adăugată pentru piața unică a unei libere circulații facilitate.
Am mulțumit domnului comisar Thierry Breton pentru întreaga susținere acordată operaționalizării Centrului de competențe cyber al Uniunii Europene, care va fi deschis la București pe 9 mai, o prezență deosebit de importantă a unei instituții europene pe teritoriul țării noastre.
Un subiect important pe care l-am discutat a fost legat de viitorul competitivității Europei și despre baza noastră industrială. Numai prin menținerea unei creșteri durabile în cadrul Uniunii Europene putem implementa modelul nostru social și economic, sporind totodată investițiile în securitatea noastră. Propunerile recente prezentate de Comisia Europeană, precum Planul Industrial ‘Green Deal’, actul ‘Net-Zero Industry, actul european al materiilor prime critice şi comunicarea privind competitivitatea pe termen lung a Uniunii trebuie abordate din perspectiva îndeplinirii acestor obiective asumate la nivel politic şi transpuse în practică. Inițiativele menite să susțină obiectivele verzi și de digitalizare ale Uniunii Europene trebuie să rămână neutre în ceea ce privește tehnologiile utilizate în scopul decarbonizării” : premierul Nicolae Ciucă.