Ştiinţa a obţinut mai puţin decât merita şi din derby-ul cu CFR

0
693

Deşi a fost răsplătită cu minimum în derby-urile cu care a început play-off-ul, cu FCSB şi CFR, Universitatea Craiova nu trebuie să fie frustrată, ci mândră de modul cum le-a abordat. Le-a fost superioară rivalelor şi a luat ceva din fiecare meci. Cel mai important este că pe teren şi-a onorat prestigiul, renumele, că şi-a respectat fanii. Şi nu trebuie să mai coboare sub această ştachetă. Abia atunci ar fi o decepţie. Sorin Cârţu spunea cândva că, indiferent de situaţie, publicul oltean nu trebuie să plece umilit de la stadion. Cu o galerie de peste 2.500 de fani pe Arena Naţională şi cu 20.000 de oameni alături pe “Ion Oblemenco” nu ai voie să dezamăgeşti. Iar Ştiinţa nu a făcut-o, chiar dacă nu a câştigat. Se poate spune că s-au îndeplinit două condiţii şi jumătate din trei. La Craiova, trebuie să joci fotbal sau măcar să încerci, fiindcă fanii îţi simt limitele, trebuie să “mori pe teren”, să te dăruieşti total, şi, dacă nu câştigi, atunci măcar să nu pierzi, să nu ieşi cu capul plecat. Cel puţin în faţa unor adversari accesibili, fiindcă ne despart 40 de ani şi mai ales nişte sute de milioane de euro de confruntările care au înnobilat la nivel internaţional acest nume, Universitatea Craiova.

Vreo 10 milioane de euro este ecartul bugetar şi faţă de CFR Cluj, dar pe teren nici CS Mioveni nu ar fi “îndrăznit” să se prezinte în Bănie precum trupa lui Dan Petrescu, cel tachinat de fanii olteni cu scandări precum “Niculescu, Radu Niculescu”. CFR a trecut de 3 ori centrul terenului şi a marcat dintr-un aut. Ştiinţa a avut 15-0 la cornere, o bară şi a obţinut din acest derby tot atât cât rivala. Deşi au simţit-o vulnerabilă pe încoronata din ultima jumătate de deceniu, oltenii parcă au aşteptat prea mult până să se năpustească asupra ei. Deşi a avut posesie, a dirijat jocul, Ştiinţa a avut ocazii abia după ce a egalat. Koljic a speculat cele două lufturi ale băieţilor aranjaţi de “Bursuc” pe trei rânduri, toţi în spatele mingii, dar nici “bubuiala” nu-ţi iese la nesfârşit. Dacă fotbalul îi pedepsea definitiv pe băieţii antifotbal din Ardeal, ar fi trebuit să intre în poartă şi mingea trimisă în bară de Silva. Ne-am pus cu toţii întrebarea: “Oare cât ar fi fost tolerat în Oltenia acest stil de joc al lui Dănuţ Petrescu, cu titlurile lui cu tot?” Probabil că ne-am răspuns de multe ori: “Să fi luat noi unul, apoi mai vedeam…” Nu e deloc exclus ca în Gruia să ajungă şi al şaselea campionat la rând, chit că nu există strop de bucurie în acest aşa-zis fotbal practicat de CFR. Până la urmă, acolo nu e nimeni în tribune care să se simtă “umilit” de maniera de joc, iar bugetul nu reprezintă o problemă, fiindcă vorbim de un sac fără fund.

Oricum, Ştiinţa nu trebuie să se alinte cu aceste două reprezentaţii, ci să le confirme în restul play-off-ului, şi dacă se poate cu maximum de puncte pe meci. Iar în etapa viitoare are o revanşă de luat, în primul rând faţă de ea însăşi, după ce ultima prestaţie pe litoral a fost un fiasco.

Universitatea Craiova – CFR Cluj 1-1

Au marcat: Koljic 72 – Cvek 69.

Universitatea Craiova: L. Popescu 6 – Şt. Vlădoiu 6 (Căpăţână 46) 6, Gajkov 6, Raul Silva 6, Ndong 6 – Mateiu 6, Screciu 6 (Al. Creţu 68) 5 – Işfan 5 (Cîmpanu 24) 5, Baiaram 5 (Roguljic 38) 5, A. Ivan 7 – Markovic 6 (Koljic 68) 7. Antrenor: Eugen Neagoe

CFR Cluj: Scuffet – Cr. Manea, Yuri, A. Burcă, Braun – Deac (Hoban 80), Cvek (Ţîru 87), Muhar, E. Krasniqi (Yeboah 87) – Maglica (Janga 61), Bîrligea (Petrila 61). Antrenor: Dan Petrescu

Arbitru: Istvan Kovacs 6.