Când copiii mai iubesc folclorul, avem speranţe. Dovada este o elevă de la “Cornetti”

0
1041

Un neam trăieşte prin tradiţiile sale, prin care, dacă ştie să le perpetueze, are viitor. În epoca internetului, a digitalizării, puţini se mai întorc la origini. Cu toate acestea, sunt elevi care, descoperindu-şi talentul, duc mai departe folclorul autentic românesc. Un astfel de exemplu este oferit de o adolescentă în vârstă de 12 ani, în cls. a VI-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova. În prezent, urmează cursurile Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Cornetti”. Interpretează muzică populară, a făcut şi dansuri de acelaşi gen şi iubeşte tot ceea ce este autentic românesc. Numele ei este Beatrice Răchiţeanu.

Beatrice Răchiţeanu este în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Craiova. De aproximativ un an urmează cursurile Şcolii de Arte şi Meserii “Cornetti”. Aici, nu sunt admişi decât copiii cu aptitudini, de la vârsta minimă de 14 ani, dar, pentru ea, datorită talentului s-a făcut o dispensă. “Cred că aveam şapte ani, când mama m-a dus la dansuri populare. Apoi, am început să cânt, mai ales că bunica făcuse acelaşi lucru în tinereţe. Sunt îndrăgostită de folclor, de tot ceea ce înseamnă portul tradiţional. Costumele populare sunt sfinte pentru mine. Iubesc să ies în lume, să arăt oamenilor frumuseţea cântecului românesc, să particip la concursuri, să cânt ceea ce simt. Îi încurajez şi pe alţii să facă acelaşi lucru, iar, aici, la “Cornetti” este locul ideal”, a spus Beatrice, cu o maturitate care nu-i arată vârsta, trecând şi peste emoţii.

Cristina Giuvelescu: “Le spun copiilor să transmită mesajul din suflet către public”

Beatrice face parte din grupul de copii de la  “Cornetti”.  “Beatrice face parte din cei 38 de copii pe care îi pregătesc în muzica populară şi nu numai. Sunt de un an aici şi mă mândresc cu toţi. Pentru mine, nu există X sau Y, sunt egali. Nu le impun ce să cânte, le spun doar să transmită din suflet mesajul către public. Mă regăsesc în ei. În urmă cu câţiva ani, eram profesoară la Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” din Băileşti, unde, cu sprijinul domnului director, Gabriel Tica, am organizat un ansamblu folcloric, organizând şi un festival – “M-a făcut mama oltean”, pe care vreau să-l reînfiinţez. Dar, cel mai mult, îmi doresc să vină copiii către tradiţii”, a precizat prof. Cristina Giuvelescu.