Proiectul judeţean “Cursa Lecturii” continuă cu un “Popas literar”

0
817

Mâine, de Ziua Națională a Lecturii, se va desfășura , la Biblioteca Universității din Craiova, o activitate școlară sub titlul “Popas literar”, din cadrul Proiectului Educațional Județean “Cursa Lecturii”, implementat de Colegiul Național „Frații Buzești”, în colaborare cu Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe”, Școala Gimnazială „Anton Pann”, ambele din Craiova, cu Școala Gimnazială „Eliza Opran” ,din Ișalnița, și Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din comuna Cârcea. Activitatea urmează celei din ziua de 12 februarie, când elevii le-au oferit cărţi călătorilor din tramvaiele craiovene.

Prin această activitate școlară, organizatorii proiectului își propun să creeze o stare, o vibrație în inima oricărui elev, părinte, bunic, dascăl, atunci când e vorba de o carte. De asemenea, să-i determine, prin această experiență, să conștientizeze că o stare pe care o are un om, indiferent de vârstă, când citește o carte, poate fi transmisă altei persoane în momentul în care o prezintă, poate convinge pe cel din preajma să-și dorească să o citească. Inițiatorii proiectului își propun să-i conecteze pe elevi, părinți, bunici și dascăli cu noi și vechi lumi imaginate de către scriitori tocmai printr un gest nobil, deosebit, să-și împartă bucuria de a citi împrumutând cărți unii de la alții, să le sădească participanților sentimentul că a dărui o carte bibliotecii înseamnă a uni suflet cu suflet de cititor, a contribui, printr-o faptă bună, la creșterea unei comori umane, spirituale. Organizatorii de la Colegiul Național „Frații Buzești” își propun să-i provoace pe elevi să învețe altfel, printr-o activitate școlară, noțiuni din Programa Școlară de Gimnaziu: lectură, carte, opinie, emoție, sentiment, ficțiune, narațiune, text literar, text multimodal, bandă desenată, roman grafic. Activitatea școlară “Popas literar” de la Biblioteca Universității din Craiova are ca scop, nu în ultimul rând, a arăta un exemplu de bună practică, pentru ca elevii și dascălii să interacționeze, în mod plăcut, de-a lungul unei ore școlare, mutate într-un alt mediu de predare-învățare. Activitatea are rolul de a cerceta eficiența, fascinația și creativitatea unui proiect educațional ca metodă de instruire didactică în învățământul din Dolj. “Popasul literar” își propune să le cultive elevilor sentimentul că descoperă plăcerea de a învăța citind, departe de povara temelor și a memoratului de noțiuni, că aleg ei  înșiși să fie coechipieri, în cursa învățării, cu dascălul, că întâlnesc felul în care pot învăța ușor, logic, cu bucurie, cu încredere. Să înțeleagă că noțiuni precum: valoare culturală: „educație”, „familie”, „artă” și valoare morală: „bunătate”, „simplitate”, „prietenie”, „respect”, „iubire” se asimilează lejer și că, la felurite forme de evaluare prezentându-se, de exemplu: teste, examene, le pot explica bine. În cadrul acestei activități școlare, elevii și dascălii vor citi din cărțile lor dragi fragmente care i-au emoționat de-a lungul lecturii pe care au făcut-o, pe care le-au plăcut, din care și-au descoperit un gând despre viață, din care și-au dezvoltat o impresie despre natură, despre un personaj, despre ei înșiși, punându-se, pe aripi de imaginație, în locul Eroilor din carte. În plus, vor lega prietenii prin intermediul cărților împrumutate și vor dona cărți bibliotecii.

Cuvânt de dascăli, către cititori

În sensul celor prezentate, organizatorii au trimis şi o scrisoare de suflet, semnată de prof. Diana Cotescu, coordonator pentru proiecte şi programe educative şcolare în cadrul Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”, pe care o prezentăm:

“Dragii mei,          

Iată-ne într-o sală plină de cărți! Vă puteți imagina că ele sunt ființe ca noi? Uitați, cu ce ochi mari, ne privesc, în tăcere, cuminți! Sigur se bucură că suntem în casa lor, în draga bibliotecă. De ce oare sunt fericite cărțile? Ei bine, dragii mei, nu există om, indiferent de vârstă, care să nu-și dorească să prindă aripi. Se spune că un om fără carte, e o pasăre fără aripi. Azi, în acest loc, Biblioteca „Radu Voinea” de la Colegiul Național „Frații Buzești”, simțim mai mult ca oricând cum ne cresc aripi către lumea imaginată de către scriitori, către universul exact al științei. Purtăm cu noi, în clasa a VI-a și în clasa a V-a, atâtea vieți de personaje în cărțile pe care le avem la piept și pe care le vom prezenta celor mai mici din clasa a IV-a. De ce? Răspunsul nu întârzie: tocmai pentru ca „juniorii” să prindă aripi către carte și pentru a lega, prin cărțile împrumutate de către noi, prietenii. Începe aventura cărților în lunga cursă pe care o au ele din vorba dulce a părinților și a bunicilor spre copii, fii și nepoți, până la glasul frumos al dascălului din Buzești și din alte școli din Craiova și din județul Dolj. Traseul lecturii urmează vocea buzeștenilor ca voi, ca noi, după care va face un popas la clasele: I B și II B. Lectura își va continua drumul, cu tramvaiul, prin centrul orașului și apoi se va opri la Biblioteca Universității din Craiova. Lectura își va lua zborul și în afara județului la Școala Gimnazială „Eliza Opran” din Ișalnița și la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cârcea. Fără îndoială, biblioteca din propria școală și de la Universitatea din Craiova, comunitățile se vor gândi mereu la noi, căci le vom dona cărți, din suflet pentru alte     suflete, elevii și profesorii vor împrumuta cărți unii altora, noi vom da aripi prin lectură cărților, indiferent de loc și vârstă”.