Turcia şi Siria lovite de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade

0
480

Turcia şi Siria au fost lovite astăzi 6 februarie de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade care a făcut cel puţin 500 de morţi, mii de răniţi şi importante pagube materiale. Bilanţurile se schimbă de la o oră la alta. Agenţia SANA din Siria menţionează 237 de morţi şi 648 răniţi la Alep, Hama, Tartous şi Lataga. Vicepreşedintele turc Fuat Oktai a anunţat 284 de morţi şi 2.323 de răniţi. Trei aeroporturi –Hatai, Maras şi Gaziantep- au fost închise traficului. Ministrul turc de Interne, Suleiman Soylu, pe canalul Haberturk, a solicitat un ajutor internaţional. Turcia este situată într-o zonă seismică accentuată. Cutremurul a avut loc în această dimineaţă (4:17, ora locală) şi are epicentrul în districtul Pazarcik, în provincia Kahramamaras, la 60 km de frontiera siriană. Este cel mai puternic cutremur din Turcia, de la cel din 17 august 1999, care a cauzat moartea a 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. Vicepreşedintele turc Fuat Oktai menţionează peste 1000 de imobile distruse total.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunţă Guvernul într-un comunicat remis presei.

În urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MApN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.