Precizări noi pentru protejarea elevilor împotriva gripei

0
523
Ministerul Educaţiei vine cu precizări noi, în ceea ce înseamnă reînceperea anului şcolar, pe 9 ianuarie.  Materiale informative despre cum se pot proteja elevii împotriva gripei au fost transmise unităţilor de învăţământ preuniversitar de  Ministerul Educației, după cum a precizat  Secretarul de Stat, Sorin Ion, într-o intervenție la Euronews, preluată de Edupedu.ro.

FOTO: arhivă

„Am transmis deja și niște materiale informative realizate de către Institutul Național de Sănătate Publică adresate unităților de învățământ, elevilor și familiilor acestora, distinct, cu ținte diferite”, a precizat Secretarul de Stat, Sorin Ion. Ministerul Educației a organizat, astăzi, o ședință cu reprezentanții inspectoratelor școlare, pentru a stabili detaliile ce vizează deschiderea școlilor după vacanța de sărbători.Redăm câteva din regulile stabilite.

Igiena mâinilor

„Nu uita să te speli pe mâini timp de 20 de secunde cu apă și săpun: înainte și după masă, înainte și după manipularea alimentelor, după folosirea toaletei, după ce te joci în aer liber, după atingerea animalelor, după ce-ți sufli nasul, înainte și după ce ai fost în preajma unei persoane bolnave.”

Igiena tusei și a strănutului

„Virusul gripal, dar și alte tipuri de virusuri se răspândesc cu ușurință în aerul pe care îl respiram de la un simplu strănut sau tuse. Protejează-i pe cei din jur punând pliul cotului la gură sau strănutând/tușind într-un șervețel, urmat de realizarea igienei mâinilor.”

Poartă masca de protecție sanitară

„Pentru a te proteja împotriva bolilor cu transmitere respiratorie, este recomandat portul măștii în spațiile aglomerate și/sau neventilate.”

Ce nu împarți cu prietenii

„Ai fost învățat de mic că este bine să împarți jucăriile, dar unele lucruri nu se împart! De exemplu: sticla cu apă, prosopul personal, balsamul de buze, batista, etc. Bacteriile și virusurile se pot transmite prin intermediul acestor obiecte de uz personal.”

Dacă te simți rău

„Se poate întâmpla ca starea ta de sănătate să se modifice pe parcursul zilei. Dacă tușești, strănuți, îți curge nasul sau respiri greu, anunță imediat profesorii sau părinții”

Măsuri în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii:

  • realizați triajul zilnic în colectivitățile școlare;
  • utilizați materiale de dezinfecție a mâinilor și suprafețelor, puse la dispoziție;
  • respectați eticheta tusei și strănutului, utilizați batistele de unică folosință;
  • mențineți o igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități.
Ce este gripa

Gripa debuteză brusc, cu febră, rareori celui bolnav îi curge nasul sau îi apare răgușeala, în schimb durerea de cap este frecventă, spre deosebire de răceală, unde e rară.

Conform documentului realizat de INSP, „gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii (viroze respiratorii) care au simptome asemanatoare gripei.”

Cum poate fi recunoscută o viroză respiratorie

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii. Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni)”, potrivit INSP.

Foto: Captură INSP