Prima vizită, în afara ţării, după începerea războiului, a preşedintelui ucrainian n-a fost în Europa (Paris, Bruxelles sau Londra) ci în SUA. Preşedintele ucrainian a primit ovaţii în timpul discursului său în faţa congresmanilor americani. „Vreau să mulţumesc americanilor, tuturor celor care acordă importanţă libertăţii şi justiţiei şi care ne susţin pe noi, ucrainienii. Transmit cuvinte de respect şi gratitudine pentru fiecare american”. Zelenski este primul lider al unei ţări aflate în război care se exprimă în faţa Congresului american, după Churchill în 1941, încarnând perfect personajul. În tradiţionalul său pulovăr kaki, ornat pe mânecă, sugestiv, cu ecusonul armatei ucrainiene, Zelenski a fost primit de vicepreşedinta Kamala Harris şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. A salutat cu deferenţă pe fiecare, mulţumind în particular preşedintei Camerei Reprezentanţilor pentru deplasarea făcută la Kiev. În alocuţiunea sa, Joe Biden a afirmat între altele: „Suntem conştienţi că lupta ucrainienilor face parte din ceva cu mult mai mare. Poporul american ştie că dacă nu rezolvăm astfel de atacuri flagrante la adresa libertăţii, a democraţiei, a principiilor fundamentale precum suveranitatea şi intagritatea teritorială lumea se va confrunta cu consecinţe mult mai grave(…). Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite pe o anumită temă”.
După ce Zelenski şi-a exprimat dorinţa unei „păci juste” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Joe Biden şi-a dorit să afle care este poziţia reală a liderului ucrainean în ceea ce priveşte sfârşitul conflictului. Astfel, preşedintele SUA a aflat faptul că omologul său nu-şi doreşte sub nicio formă să cedeze teritorii sau să renunţe la suveranitate pentru ca întreg conflictul să ajungă la final: „Pentru mine, ca preşedinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”.
În ciuda faptului că deplasare lui Zelenski în SUA a fost organizată în mare secret până în ultimul moment, CNN scoate în evidenţă faptul că acesta nu a făcut deloc o vizită riscantă în afara Ucrainei, ci mai degrabă o călătorie la finalul căreia este convins că va obţine ceva considerabil.
Dar ce a vrut Biden, de fapt, să obţină invitându-l pe preşedintele Ucrainei în SUA? CNN a făcut un mic rezumat al evenimentului istoric. După ce Zelenski şi-a exprimat dorinţa unei „păci juste” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Joe Biden şi-a dorit să afle care este poziţia reală a liderului ucrainean în ceea ce priveşte sfârşitul conflictului. Astfel, preşedintele SUA a aflat faptul că omologul său nu-şi doreşte sub nicio formă să cedeze teritorii sau să renunţe la suveranitate pentru ca întreg conflictul să ajungă la final: „Pentru mine, ca preşedinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”.
Ajuns în faţa Congresului, Volodimir Zelenski a prezentat o listă de 10 puncte care reprezintă formula de pace agreată de Ucraina. Potrivit sursei citate, lista liderului ucrainean ar fi aceeaşi cu cea prezentată la summitul G20 de luna trecută. Cu toate acestea, Zelenski îi îngrijorează pe aliaţii săi cu planul pe termen lung. În acelaşi timp, Biden susţine că depinde de liderul ucrainean „dacă şi cum vrea să încheie războiul”.
Zelenski a vorbit în limba engleză şi s-a folosit de abilităţile de actor pentru a-şi emoţiona publicul. Un voiaj în stil hollywoodian, aşa a calificat Anatoli Antonov, diplomat rus în SUA, vizita lui Zelenski la Washington. „Această vizită demonstrează că nici administraţia americană nici Zelenski nu sunt pregătiţi pentru pace. Se relevă o lipsă de voinţă flagrantă în evitarea unei confruntări cu Rusia”, se mai spune într-un comunicat al ambasadei. Los Angeles Times relevă că în conferinţa de presă „Zelenski a sugerat că vrea mai multe arme pe care SUA nu sunt pregătite să le furnizeze”. New York Times, la rândul său, menţionează că republicanii pun în discuţie ajutoarele date Kievului şi unele dintre obiectivele liderului de la Kiev a fost acela de a împiedica, pe cât posibil, ca susţinerea eforturilor să devină o chestiune partizană.