Când câştigi un derby local, aproape oriunde în lume, ca jucător sau antrenor ţi se iartă multe, se ignoră probleme. Când îl pierzi, nu numai că eşti înfierat, ţi se impută şi alte păcate, chiar şi unele care nu-ţi aparţin, intri imediat în paginile negre ale clubului, indiferent dacă este un derby de dată recentă, precum al Craiovei, sau unul cu sute de episoade. Nu e un eşec peste care treci uşor, cu câteva victorii în partidele următoare, e unul care va rămâne, cel puţin o perioadă. Echipa lui Mititelu era deja obişnuită să piardă derby-urile, nu ar fi afectat-o prea mult un alt eşec, însă vom vedea cum va fi gestionat acest cataclism în rândurile Ştiinţei.
Cauzele vizibile au fost diferenţa de angajament, de motivaţie a jucătorilor, absenţele importante ale Craiovei, precum cele ale lui Bancu şi Screciu, dar şi strategia neinspirată a lui Rădoi. Iar decizia de a-l titulariza pe puştiul Benga a fost falimentară, expunând aiurea un copil nepregătit pentru un adevărat război, purtat pe teren şi în tribune. Cauzele de fond sunt cele subliniate în mai multe rânduri aici. Politica de mercato în ultimii ani a fost greşită, majoritatea transferurilor au fost făcute fără noimă, fiind aduşi jucători cu cotă artificială, fără potenţial şi care au fost păstraţi, în speranţa că nu vor confirma că sunt ceea ce sunt – nişte păcăleli. Tolerarea unor comportamente neprofesioniste, compromisurile făcute de-a lungul timpului, unele expuse recent de Rădoi, n-au făcut decât să ascundă mizeria sub preş, iar aceasta iese la iveală atunci în momente cruciale: meci cu titlul pe masă, în cupele europene sau, cazul actual, în dueluri de orgoliu. Alegerea antrenorului s-a făcut aproape mereu în pripă, sub impresia unui eşec major sau s-a optat pentru soluţii de criză, în urma ratării altor negocieri. Deşi nu se poate spune că Universitatea nu a avut antrenori buni, cel puţin în ultimii ani, dar continuitate nu a existat la nivelul băncii tehnice. Ridicaţi în slăvi când au fost aduşi, au plecat aproape toţi cu scandaluri, mai mult sau mai puţin expuse.
Universitatea Craiova a câştigat numai numeric, în tribune, meciul cu echipa lui Mititelu, dar asta e o victorie normală, a unui brand, în faţa unei echipe de familie, care s-a mobilizat exemplar şi a obţinut pe teren succesul visat, pe care şi-l va pune în vitrină, în lipsa unor trofee. Nu a fost un accident pentru Ştiinţa, e consecinţa mai multor greşeli sau a unei strategii defectuoase.
Deşi înfrângerea e majoră, nu e cazul de măsuri urgente la Ştiinţa. Mai degrabă este momentul strângerii rândurilor. Iar treptat să se lucreze la schimbarea acestui lot destul de limitat valoric şi cu mulţi jucători plafonaţi. Mirel Rădoi a luat primele decizii în acest sens, numai că le-a luat cam abrupt, în nişte momente care nu avantajau echipa şi nici pe el, ca strateg. A reacţionat mai mult ca un suporter, avea nevoie de mai mult tact. Neimplicarea nu poate fi tolerată, e cerinţa principală la adresa jucătorilor. Dar poate mai indicat ar fi să-i faci pe jucători să se implice, decât să-i sancţionezi. Cât despre valoarea jucătorilor, ea este îndoielncă în cazul multora, dar curăţenie faci numai dacă îţi permiţi. Dacă nu-ţi permiţi sau dacă nu te pricepi să faci, atunci se vor întâmpla tot mai des episoade neplăcute precum cel de acum.
Universitatea Craiova – Fcu 0-2 Au marcat: Baeten 50, Ganea 60.
Spectatori: 18.000.
Universitatea Craiova: Lazar 1 – Vătăjelu 1, Papp 1 (Roguljic 65) 1, Raul Silva 1, Mitrea 1, D. Benga 1 (A. Ivan 55) 1 – Al. Creţu 1, Căpăţînă 1, Nistor 1 – Rivaldinho 1 (Cîmpanu 76) 1, Baiaram 1 (Markovic 77) 1. Antrenor: Mirel Rădoi.
Arbitru: Andrei Chivulete 6.