Craiova încheie fabulosul turneu “Wind, Water, Earth”

0
518

Joi, 24 noiembrie, ora 19.00,  Alexandru Tomescu  și vioara Stradivarius ajung la Filarmonica “Oltenia” Craiova, orașului nostru revenindu-i onoarea să încheie fabulosul turneu “Wind, Water, Earth”. Este viziunea și creația unui compozitor al vremurilor noastre, Dan Popescu, al cărui scop declarat este acela de a promova muzica clasică, de a-i inspira și motiva pe tinerii muzicieni să aibă abilitatea și libertatea de a compune muzică și de a inova.

Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost gazda primului concert din cadrul ediției a II-a turneului “Wind Water Earth”, un turneu de muzică clasică, ce are loc în perioada 18-25 noiembrie 2022. Iar Craiova va încheia turneul. “WindWaterEarth” este, pentru compozitorul Dan Popescu, un drum de explorare a unei noi forme de expresie, o serie de creații de duo-uri și trio-uri care îmbină jocul de voci și de timbru a celor trei instrumente – vioară, pian și violoncel – într-o interpretare unică a celebrului violonist Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu. Dan Popescu este compozitorul pieselor de pe discul “Wind Water Earth”, iar vioara, pianul și violoncelul sunt instrumentele care l-au inspirat și pentru care a scris aceste compoziții inedite, iar aplauzele îndelungi ale publicului din sala de concert au confirmat talentul acestuia. Dan Popescu s-a născut la Londra în decembrie 1968, şi-a început studiile de pian în anul 1974, iar pasiunea pentru pian îl însoțește şi astăzi, deși este inginer de profesie și antreprenor.

“Pasiunea mea pentru muzica clasică și întâlnirea cu Violonistul Alexandru Tomescu, m-au inspirat către compoziție și m-au atras tot mai mult instrumentele cu coarde, depășind granițele pianului, instrumentul meu de suflet”, declară compozitorul Dan Popescu.

Alături de Alexandru Tomescu  vor cânta pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu. La finalul concertului, va fi o lansare de disc, la care se adaugă o sesiune de fotografii și de autografe. Celebrul violonist Alexandru Tomescu (născut în 1976) întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi al unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.

Fondurile obținute din vânzarea discului vor fi donate integral pentru a susține proiectul cultural „Moștenitorii României Muzicale”, proiect inițiat și derulat de Rotary Club Pipera în parteneriat cu Radio România Muzical. Anual, tineri muzicieni români, talentați beneficiază de sprijin financiar pentru continuarea educației și dezvoltării lor profesionale.  Din anul 2020, an de an, Rotary Club Pipera și Radio România Muzical organizează, pentru tinerii între 16-24 ani, concursul “Bursa Moștenitorii României Muzicale”, pentru desemnarea celui mai bun artist.  Câștigătorul primește o bursă în valoare de 4000 de euro și șansa de a susține o serie de concerte și recitaluri pe scene importante din țară, precum și o sesiune de înregistrări la Sala Radio.