Motivele financiare au compromis vacanţele a peste 60% din români

0
335

Şase din zece români (mai exact 62%) nu au fost în vacanţă în 2011 din motive financiare, explicaţie valabilă şi pentru o majoritate din locuitorii altor 12 de state membre ale Uniunii Europene, relevă un studiu Eurobarometru privind atitudinea europenilor faţă de turism, dat luni publicităţii de Comisia Europeană. Studiul arată că 71% din bulgari, şapte din zece greci şi 66% din unguri nu au fost în vacanţă în UE din cauze financiare, conform Agerpres. Acest motiv a fost invocat de 52% din europenii cu vârste între 25 şi 39 de ani şi de 55% din cei cu vârste între 40 şi 54 de ani.

“Călătoriile în UE” au reprezentat răspunsul cel mai comun în Luxemburg (80%), Cipru (72%), Malta (70%), Belgia (65%) şi Danemarca (60%), iar în “călătoriile în afara Uniunii” – răspunsul cel mai răspândit în Slovenia (55%), Austria (34%), Danemarca (34%) şi Germania (33%). Totuşi, doar puţini respondenţi au spus că intenţionează să meargă în vacanţă într-o ţară din afara UE: 8% din greci şi ciprioţi şi 9% din români şi unguri.

Anul acesta se “poartă” Spania, Italia şi Franţa

La nivelul UE, studiul arată că 72% din cetăţenii UE au călătorit în anul trecut, iar peste 80% vor face acest lucru în acest an. Europenii au preferat să călătorească în propria ţară (80% în Grecia, 74% în Italia) sau în altă ţară din Uniunea Europeană. Spania a fost cea mai vizitată ţară în 2011 (11%), urmată de Italia (9%), Franţa (8%), Germania (5%), Austria (5%) şi Grecia (4%). Destinaţiile preferate de europeni în acest an vor fi Spania (10%), Italia (7%), Franţa (6%), Grecia (4%), Austria, Germania şi Marea Britanie (câte 3%). Eurobarometrul mai indică faptul că 53% din europeni şi-au făcut planurile de vacanţă prin intermediul Internetului, iar 49% din europenii care au fost în vacanţă în 2011 şi-au organizat separat diferitele elemente ale vacanţei (cazare, transport etc.).

La plimbare cu automobilul şi motocicleta

Cele mai utilizate mijloace de transport în vacanţă, anul trecut, de către europeni au fost automobilul şi motocicleta (78%), cu mult peste nivelul din anul 2010 (44%). O proporţie de 48% din europenii care au mers în vacanţă anul trecut au avut ca scop să se odihnească şi să se recreeze, faţă de 36% în anul anterior. De asemenea, studiul publicat de CE menţionează că puţin peste jumătate din cetăţenii UE, care anul trecut au mers în vacanţă, ar reveni în acelaşi loc în 2012, motivul fiind frumuseţea peisajului natural. Peste 90% din respondenţi au mărturisit că au fost mulţumiţi de alegerea destinaţiei de vacanţă şi de calitatea condiţiilor de cazare.