La Complexul Energetic Oltenia : Contracte pentru rude și prieteni

0
647

Astăzi tot despre Complexul Energetic Oltenia și vă spunem de la început că și în business e ca în politică. Ne referim desigur la businees-ul pe bani publici. De ce este ca și-n politică ?! Pentru că și aici există o schemă la rudelor. Toată lumea a auzit de filiera Sarcină-Vîlceanu-Burlan. Mai exact, președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, este finul de cununie al afaceristului Nicolae Sarcină și fost angajat al acestuia. La rândul său Daniel Burlan a ajuns directorul general al Complexului cu sprijinul bunului său prieten, Dan Vîlceanu, parlamentar de Gorj, fost ministru de Finanțe. Și ca să se încheie cercul, firmele lui Nicolae Sarcină, cât și cele ale lui Dan Vîlceanu, obțin pe bandă rulantă contracte cu Complexul Energetic Oltenia, condus de Daniel Burlan.

Surse din CEO susțin că atunci când vine vorba de facturile către “nașu”, plățile se fac rapid, în maxim 30 de zile de la emiterea facturilor, în timp ce alții așteaptă să li se facă plata chiar și 90 de zile. Desigur, asta e nimic pe lângă faptul că pentru “nașu” se fac caiete de sarcină speciale, cu condiți speciale, pe care le îndeplineasc doar firmele sale. Un astfel de caz este cel al unei licitații de prestări servicii cu utilaje terasiere ce s-a desfășurat la final de 2021, în  care s-a prevăzut ca autospecialele care ar trebui să transporte personalul în cariera Jilț Sud să aibă tracțiune 6×6, știut fiind faptul că ceilalți prestatori dispun de mijloace auto cu tracțiune de maxim 4×4.

Aceleași surse din CEO, susțin că președintele Directoratului ar fi exercitat presiuni asupra directorului Direcției Comerciale a CEO, Emanoil Dragomirescu, și asupra șefului Serviciului Disciplină Comercială, Mihaela Lazăr-Andrei, pentru a nu emite un certificat constatator negativ cu privire la TREFO SRL Rovinari, firmă ce aparține lui Dan Vîlceanu, deși societatea respectivă nu și-a respectat obligațiile asumate în cadrul contractului de furnizare de tablă subțire nr. 1410/CEOSE/07.08.2020, în valoare de 138.480 de lei. În ceea ce-l privește pe Dragomirescu, aici nici nu a fost foarte greu, deoarece, acesta a fost numit în actuala funcție chiar de către Dan Vîlceanu. Conform procedurilor interne ale CE Oltenia, emiterea unui certificat constatator negativ ar fi fost obligatorie, de vreme ce TREFO nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, permițând producătorului termoenergetic să solicite despăgubiri și să limiteze dreptul de participare al TREFO SRL la viitoare achiziiții cu același specific. Și ca imaginea să fie una completă, după ce contractul din august 2020 a fost reziliat în aprilie 2021,  noul contract pentru furnizarea de tablă neagră subțire pentru SE Rovinari a fost câștigat desigur, tot de  TREFO SRL, de această dată contractul având o valoare estimată de 178.104 lei, cu 40.000 de lei mai mult decât cel din 2020, dar cu o cantitate de tablă de aproximativ 3 ori mai mică.

Cine a pierdut din aceste afaceri ? Un singur răspuns : Complexul Energetic Oltenia. Dar cui îi pasă…?!