Analiza grupei României, în preliminariile Euro 2024

0
575

Naţionala României face parte din grupa I în preliminariile Euro 2024, alături de Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra. Primele două echipe se califică la turneul final din Germania. În primul rând, tricolorii au evitat granzii, atât din urna capilor de serie, cât şi din urna a doua, o eventuală plasare în grupa B, cu Olanda şi Franţa, sau în grupa C, cu Italia şi Anglia, însemnând o misiune imposibilă pentru tricolori. Din păcate, marele handicap al României nu a fost îndepărtat, respectiv selecţionerul Edi Iordănescu, aşa că şansele de calificare par compromise din start, indiferent de adversarii din teren, fiindcă principalul inamic este chiar pe banca naţionalei noastre. Ca şi grupă, era greu să picăm mai bine de atât. Inclusiv tradiţia confirmă acest lucru, România având palmares pozitiv împotriva tuturor echipelor din grupă, cu excepţia Kosovo, pe care nu a întâlnit-o vreodată.

Elveţia este mare favorită a grupei, indiscutabil, dar nu este nici ea un adversar imposibil de abordat. Pe locul 15 în clasamentul FIFA, Elveţia este singura echipă din grupa noastră care va participa la Mondialul de anul acesta, din Qatar, calificându-se de pe primul loc dintr-o grupă cu Italia, Irlanda de Nord, Bulgaria şi Lituania. Elveţia a terminat pe locul 3 în grupa A a Nations League, după Spania şi Portugalia şi înaintea Cehiei. Am jucat ultima dată împotriva naţionalei helvete la Euro 2016 şi am remizat, scor 1-1. Elveţienii, antrenaţi de fostul internaţional Murat Yakin, au jucători de top precum: Xhaka (Arsenal), Akanji (Manchester City), Sommer (Monchengladbach), Embolo (Monaco), Shaqiri (ex-Bayern, Inter şi Liverpool, acum la Chicago Fire), Zakaria (Chelsea), Seferovic (Galatasaray).

Israelul (locul 76 în ierarhia FIFA) era una dintre echipele de preferat din urna a doua valorică. Recent, Universitatea Craiova a fost aproape de a elimina vicecampioana Israelului, Hapoel Beer Sheva, din play-off-ul Conference League. Cinci jucători de la Beer Sheva au fost convocaţi la ultima acţiune a naţionalei. Ultima dată am jucat cu Israel anul acesta, un amical, încheiat 2-2, la Netanya, după ce am condus cu 2-0 la pauză, goluri Man şi Cicâldău. Israel are o echipă în grupele Champions League, Maccabi Haifa. Jucătorii cei mai importanţi ai naţionalei antrenate de Alon Hazan sunt: Zahavi (ex-PSV), golgheterul all-time al Israelului, Dabbur de la Hoffenheim, Solomon de la Fulham şi căpitanul Natcho de la Partizan Belgrad.

Belarus (locul 97 în clasamentul FIFA) nu era chiar printre cele mai slabe echipe din urna a patra valorică, dar ea nu va juca meciurile pe teren propriu, ci în Serbia, un alt avantaj pentru tricolori. Belarus a terminat pe ultimul loc în grupa din al treilea eşalon al Nations League cu Kazahstan, Azerbaidjan şi Slovacia, urmând să dispute un baraj pentru a evita retrogadarea în ultimul nivel. Pregătiţi de Georgy Kondratyev, bieloruşii mizează pe jucători de la echipele din întrecerea internă, de la BATE Borisov, Şahtior Soligorsk şi Dinamo Minsk, iar câţiva evoluează în Rusia. Ultima dată, România a jucat împotriva Belarus în 2020, un amical la Ploieşti, câştigat cu 5-3 de tricolorii conduşi atunci de Mirel Rădoi, iar Bogdan Mitrea a deschis scorul, la singura sa selecţie la naţională.

Tricolorii nu au jucat niciodată împotriva Kosovo, stat nerecunoscut oficial de România. Naţionala Kosovo este pe locul 107 în ierarhia FIFA, fiind antrenată de fostul mare internaţional francez şi adversar al Ştiinţei în 1983, când era la Bordeaux, Alain Giresse. Kosovo a terminat pe locul 2 grupa de Nations League, după Grecia şi înaintea Irlandei de Nord şi Ciprului, fiind un adversar de evitat din urna a 5-a valorică, de unde ar fi fost de preferat echipe precum Gibraltar sau Malta. Kosovo are jucători remarcabili precum: Rrahmani (Napoli), Rashica (Galatasaray), V. Berisha (ex-Lazio şi Salzburg), Muriqi (Mallorca), Rashani (Clermont), Ujkani (Empoli), iar campioana din Kosovo, Ballkani, a remizat recent cu CFR Cluj, în grupele Conference League.

Andorra este singura echipă din această grupă care nu are şanse de calificare. Pe locul 151 în clasamentul FIFA, Andorra a jucat ultima dată contra României în 2013, un 4-0 pentru tricolori în deplasare, în preliminariile pentru Mondialul din 2014. În grupa de Nations League, ultimul eşalon, Andorra a făcut 8 puncte şi a terminat pe 3, învingând de 2 ori Liechtenstein şi remizând cu Moldova şi Letonia. Campioana din Andorra, Inter d’Escaldes, a remizat, scor 1-1, cu CFR Cluj, anul acesta, în Conference League, după ce pierduse în Gruia.