Acţiune educativă a poliţiştilor doljeni, în instituţii de învăţământ preuniversitar din Craiova şi din comuna Gherceşti

0
344

Polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară, Serviciului Rutier Dolj, Secției 5 Poliție Rurală Pielești și Secțiilor 1, 2 și 4 Poliție Craiova au desfășurat, în perioada 03-07 octombrie, activități informativ-preventive la Școala Gimnazială Ghercești, Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială ,,Alexandru Macedonski”, Școala Gimnazială ,,Ion Creangă”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul Tehnologic “Transporturi Căi Ferate”,  Liceul Tehnologic UCECOM “Spiru Haret”,  ultimele fiind din municipiul Craiova. Activitățile au fost desfășurate în scopul creșterii gradului de informare al elevilor în privința formării unui comportament rutier responsabil, prin cunoașterea și respectarea regulilor de circulație pentru prevenirea‭ ‬producerii‭ ‬evenimentelor‭ ‬rutiere‭ ‬în‭ ‬rândul‭ ‬elevilor‭ ‬și, totodată, ‭ ‬pentru prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ.

Pe linie de ‭siguranță rutieră‬, polițiștii le-au prezentat celor aproximativ 250 de elevi și preșcolari principalele reguli de circulație, precum și marcajele și indicatoarele rutiere pe care aceștia trebuie să le cunoască și să le respecte, în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, și le-au transmis să se deplaseze doar pe trotuar și să traverseze strada doar pe trecerea pentru pietoni, fără a alerga. De asemenea, elevilor le-a fost prezentat faptul că, pentru a se putea deplasa pe o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, însă trebuie să cunoască regulile de circulație și să fie echipați corespunzător. În acest sens, polițiștii le-au oferit copiilor ‭veste reflectorizante‬ pentru a fi vizibili în trafic. Totodată, în vederea‭ creșterii gradului de siguranță‬ a elevilor și a personalului didactic, temele abordate au vizat și regimul răspunderii penale și contravenționale a minorilor, precum și consecințele actelor de violență sau bullying în unitățile de învățământ. Astfel, elevilor li s-a reamintit care sunt măsurile de prevenire pe care trebuie să le adopte pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite, precum și riscurile la care se expun în cazul în care adoptă comportamente antisociale. Polițiștii doljeni desfășoară, în mod constant, activități educative în unitățile de învățământ, principalul scop fiind conștientizarea de către elevi a importanței respectării regulilor de circulație și a normelor de conduită în cadrul unităților de învățământ.