Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, mesaj către elevii craioveni : “Sunteţi parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie ce vrea şi poate să facă performanţă”

0
427

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a participat, astăzi, la Craiova, la Colegiul Național Militar “Tudor Vladimirescu”, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2022-2023. Cu această ocazie, prim-ministrul țării a declarat  că tinerii au dovedit că ştiu ce vor, pot să facă performanţă, sunt creativi, obţin rezultate remarcabile la olimpiade şi stabilesc noi recorduri în sport, sunt implicaţi civic şi social, se informează, pun întrebări şi caută răspunsuri.

“Să alegi să îți servești patria de la o asemenea vârstă este o onoare și o dovadă de maturitate, mai ales în vremuri care ne obligă să ne gândim mai mult la țară și la securitatea noastră. Știu câte emoții sunt adunate în sufletul fiecăruia dintre dumneavoastră, câte întrebări, câte speranțe, câte planuri și câte îndoieli vă trec acum prin minte. Le-am trăit și eu, aici, cu mulți ani în urmă. Le veți depăși cu ajutorul corpului profesoral de excepție, comandanților, colegilor și părinților. Nu ezitați niciodată să cereți ajutorul! Dragi elevi, sunteţi parte a unei generaţii care dovedeşte că ştie ce vrea şi poate să facă performanţă, că este creativă, că obţine rezultate remarcabile la olimpiadele de studiu şi stabileşte noi recorduri în sport, că este implicată civic şi social, că se informează, pune întrebări şi caută răspunsuri. M-am bucurat să remarc aceste calităţi la multe întâlniri avute cu tinerii. Continuaţi să fiţi curioşi, continuaţi să fiţi curajoşi, continuaţi să gândiţi cu mintea voastră. Pentru că ştim cât de mare este potenţialul generaţiei voastre venim cu soluţii pentru a asigura fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate şi posibilitatea să se dezvolte în domeniile în care simte că poate şi vrea să fie mai bun…Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului şcolar şi susţinerii copiilor din mediile defavorizate. Sunt direcţii pe care le vom dezvolta în noile legi ale educaţiei. Proiectul ‘România educată’ aşază învăţământul românesc pe principii noi care să asigure accesul la educaţia de calitate şi să valorifice potenţialul uman al României. Destinul României depinde esenţial de creşterea performanţei sistemului nostru de educaţie”, a spus Ciucă.”

Premierul Ciucă a vorbit și despre Proiectul “România Educată” și a subliniat faptul că acest proiect necesită aşezarea învăţământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educaţie de calitate şi să valorifice potenţialul uman al României. “Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluţiilor de sprijin pentru învăţământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie. Un rol extrem de important în acest proces revine şi personalului din sistemul de învăţământ. Avem multe exemple de oameni dedicaţi misiunii pe care şi-au ales-o în viaţă, de a forma generaţiile tinere, iar munca lor vedem deseori cum este răsplătită cu performanţe obţinute de elevii lor în competiţii de anvergură internaţională. Le mulţumesc pentru contribuţia pe care o are fiecare dintre ei la recunoaşterea învăţământului românesc în lume, profesori şi elevi deopotrivă! La început de an şcolar, vă urez, dragi elevi, succes şi note bune! Profesorilor le doresc ca activitatea didactică să le aducă cât mai multe satisfacţii, iar pe părinţi îi asigur că educaţia rămâne pe lista de priorităţi a acestui Guvern”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, alături de șeful Statului Major General al Armatei, generalul Daniel Petrescu, precum și alături de inspectorul general, profesorul Daniel Ion, și de o serie de parlamentari de Dolj, împreună au inspectat  spațiile stadiul lucrărilor de infrastructură necesare funcționării Colegiului, care sunt aproape de finalizare și s-au arătat foarte încântați. La peste 116 milioane de lei se ridică valoarea contractului de execuție a lucrărilor de infrastructură necesare funcționării Colegiului Național Militar “Tudor Vladimirescu”, din municipiul Craiova, județul Dolj. Contractul a fost semnat de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale cu asocierea de firme Strabag SRL (lider) & Leviatan Design SRL.

Obiectivul general al contractului constă asigurarea unei infrastructuri moderne pentru funcționarea CNM „Tudor Vladimirescu”, și include ridicarea de construcții noi cu destinații specifice: pavilion multifuncțional, spații de cazare, bloc alimentar, sală de sport, infirmerie, centrală termică, remize auto, la care se adaugă alei, platforme, amenajări exterioare peisagistice, rețele exterioare de utilități etc. Asocierea de firme a fost desemnată câștigătoare în cadrul procedurii de achiziție derulată prin intermediul platformei SICAP în perioada martie 2018 – iulie 2018. Valoarea contractului este de 116.441.500 lei, inclusiv TVA, iar termenul de finalizare este de 45 de luni de la emiterea ordinului de execuție a lucrărilor, din care trei luni pentru proiectare și 42 de luni pentru execuție. Lucrările vor fi coordonate de Centrul de Domenii și Infrastructuri nr. 2 Craiova, din cadrul Direcției Domenii și Infrastructuri. Lucrările s/au terminat mai înainte, elevi putând să studieze ls standarde ridicate. La Colegiul Național Tudor Vladimirescu studiind 528 de elevi, din care 169 sunt bobocii de anul I.

Prim-ministrul României a fost întrebat și de posibilitatea studiului în online și a răspuns că nu se ia în calcul o astfel de variantă. “Am discutat acest subiect atunci când s-au desfășurat analizele, înainte de începerea anului de învățământ. Așa cum avem datele în momentul de față, nu există acest parcurs să revenim la învățământul online. Sigur, niciodată nu zicem niciodată și suntem pregătiți ca, punctual și specific, să fim în măsură să luăm și o astfel de decizie, dar concluziile după doi ani de pandemie ne determină să luăm măsurile de precauție și să nu mai ajungem în online”, a spus Nicolae Ciucă la finalul ceremoniei de începere a noului an școlar de la Colegiul Militar Național Tudor Vladimirescu din Craiova