Poate nu e tocmai confortabil să te afli pe plajele amenajate de la Calafat –Başcov şi Debarcader- şi să priveşti în zare şiruriile nesfârşite de autoturisme, care se îndreaptă încolonate şi grăbite spre podul ce leagă cele două maluri ale bătrânului fluviu, în drum spre staţiunile din Grecia. La mare vogă, şi în acest sezon estival. Dar fiecare cu opţiunile lui şi posibilităţile lui financiare. Plaja Başcov, lotizată încă din 2014, închiriată la trei operatori privaţi, prin licitaţie publică, câte 1000 de metri pătraţi pentru fiecare, ne încredinţează „Ziarul de Calafat”, rămâne atractivă pentru localnici, în schimb plaja Debarcader, care însumează vreo 10.000 de metri pătraţi, de asemenea domeniu public, deja cadastrată, rămâne, se spune, în administrarea fiului fostului primar Lucian Ciobanu, generând discuţii de tot felul. Între Debarcader şi Başcov distanţa este de circa 5 km. Administratorul public, din cadrul Prămăriei Calafat, Cosmin Catrina, bun cunoscător al situaţiei din teren, ne spune că în litigiu se află un drum revendicat de Ocolul Silvic Calafat, motiv pentru care nu se pot face intervenţiile dorite, fiind vorba de bani publici. Ceea ce se poate spune, cu îndreptăţită certitudine, este că la Calafat se poate petrece un weekend agreabil, cu plaje în excelente condiţii, nisip fin, pe malul liniştit al Dunării, al cărui debit e mai scăzut, cum parcă n-a mai fost, şi asta de la intrarea în ţară, încât au apărut vizibile insule de nisip. Pe acest motiv traficul fluvial e sistat de câteva săptămâni. E multă lume tânără, exuberantă, frumoasă, de acum bronzată, ademenită de aceste locuri seducătoare, care între două intrări în apa răcoritoare a Dunării face poze în grup, pe şezlonguri îngrijite, atacă bufeturile amenajate şi aprovizionate cu sucuri răcoritoare, de toate felurile, bere rece şi bineînţeles o diversitate de preparate culinare. Amenajarea este rezonabilă, dispunând de toate accesoriile, oricum îmbunătăţită de la un an la altul, într-un cadru natural fabulos. În weekend, asaltul va fi consistent, asta însemnând câteva mii de tineri familiarizaţi cu apa Dunării. La Başcov, restaurantul cu acelaşi nume, de-a dreptul cochet, unul de tradiţie, dispune şi de căsuţe de cazare, realmente îngrijite. Nu e fireşte ca în Grecia, dar nici acolo cu siguranţă nu e ca la Calafat. Unde toţi care vin la plajă, fiind de-ai locului, se simt ca acasă. Lăsăm de-o parte că o salată de roşii pigmentată cu ardei iute de Desa sau Poiana Mare şi alte ingrediente din zonă, după reţeta locului, sau o ciorbă de peşte în tradiţia veche, fiindcă are misterele ei, bate orice meniu sofisticat.