Astăzi, 14 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul examenului de Evaluare Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (Limba și literatura română) – sesiunea 2022. La nivelul județului Dolj, au fost prezenți 4.097candidați. Nu s-au prezentat la examen 265 de candidați din cei 4.362 înscriși. Nu s-au înregistrat incidente și nu au fost elevi eliminați pentru tentativã de fraudã.
Astăzi, 14 iunie a avut loc prima probă scrisă a examenului de Evaluare Naţională, susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a . Emoţiile au fost atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi. Fiecare candidat a ieşit încrezător de la această primă probă, iar impresia elevilor a fost că că subiectele au fost accesibile, cu un anume grad de dificultate la unul dintre ele. Am luat “pulsul” în faţa Colegiului Naţional “Elena Cuza”, unde părinţii îşi aşteptau copiii, la ieşirea din examen. Cu unii dintre candidaţi, am şi vorbit. Impresia lor a fost că nu au fost subiecte grele, fiind mai uşoare decât la simularea din primăvară, dar unul dintre ele le-a dat ceva dificultăţi. “Mi s-au părut destul de uşoare, poate a fost ceva mai dificil la asocierea, de la unul dintre subiecte, cu un alt text. Oricum, mă aştept la o notă mare şi îmi doresc să rămân aici, la “Cuza, dar vedem” – Alexandru Băileşteanu; “Subiecte mai uşoare decât cele de la simulările din primăvară. Cred că voi lua peste 9,50, şi vom vedea ce va fi şi la Matematică” – Isabela Vintilă; “A fost destul de uşor, peste simulările din acest an, poate la acea asociere cu un alt text să fi fost ceva mai dificil. Compunerea pe care trebuia să o scriem mi s-a părut uşoară, mai ales că trebuia să redactăm ceea ce am făcut noi în vacanţă. Sper undeva la o notă între 9 şi 10 ” – Remus Stancu.
Subiecte de nivel mediu, mai accesibile decât la simulări
La ieşirea din examen, fiecare candidat este încrezător, vorbeşte de proba pe care a susţinut-o, are şi ceva nemulţumiri, dar totul merge spre bine. În acest sens, am vorbit , după proba de astăzi a Evaluării Naţionale, cu o voce competentă. Este vorba de prof. Adina Ursu, care predă Limba română la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, unde este şi director – adjunct. “Au fost subiecte de nivel mediu. Copiii au dreptate, au fost mai uşoare decât cele de la simulări. Chiar şi la cea asociere între texte, de care vorbesc elevii, că ar fi fost mai dificilă, nu ar trebui să fie probleme. Nu ştiu ce va fi la Matematică, dar, la Limba română, departajarea se va face în funcţie de ceea ce a făcut fiecare şi la gramatică şi la compunere. Din punctul meu de vedere, au fost subiecte de nivel mediu “.