Pentru al şaselea an la rând, Universitatea Craiova va juca în cupele europene. A biruit, în meciul de baraj pentru preliminariile Conference League, Botoşaniul, echipa de pe locul 8, pe care nu o învinsese în acest sezon. Deşi a fost un meci decisiv, nici emulaţia din jurul său şi nici sărbătorirea de la final, destul de reţinută, n-au fost pe măsura importanţei disputei. Mai mult s-au bucurat craiovenii la cele două victorii ale Ştiinţei în faţa echipei familiei Mititelu, decât la succesul cu moldovenii, care le asigură totuşi o nouă reprezentare europeană. Explicaţiile sunt evidente. În primul rând, fanii şi-au pierdut încrederea în această generaţie a Ştiinţei, care şi-a dovedit repetat, limitele. Echipa a dovedit clar că nu poate lupta cu şanse reale pentru titlu şi s-a mai făcut de râs doi ani la rând şi cupele europene. Şi atunci, ce să mai cauţi acolo? O nouă umilinţă gen Laci sau Tbilisi? Inclusiv în meciul cu Botoşani s-au văzut carenţe descurajatoare, inclusiv la jucători pe care credeai că te poţi baza. Nu există comparaţie între entuziasmul victoriei cu Mediaş, de acum 5 ani, care asigura intrarea în play-off şi implicit calificarea în cupele europene şi acest succes contra moldovenilor. Într-un fel e firesc, fiindcă te aştepţi ca de la an la an echipa să facă un pas înainte, chiar şi unul mic. Dar când îi prelungeşti cu doi ani contractul lui Nistor, pensionat de vreo doi ani şi care nu a jucat nici în acest baraj, pe merit, fiindcă l-a exasperat inclusiv pe Reghecampf cu indolenţa sa şi cu pasele la adversari, atunci speranţe de viitor poţi avea? Când mizezi pe jucători precum Vînă, Căpăţână, Vlădoiu, Bic sau Cîmpanu sau când refuzi pur şi simplu să aduci un fundaş dreapta decent de când a plecat Martic, atunci e normal să “lăsaţi orice speranţă, voi cei care intraţi”…pe stadion. OK, e o nouă prezenţă în Europa, eşti “chior în ţara orbilor”, dar când nu izbuteşti să treci nici măcar de “orbii” gruzini sau albanezi, atunci de ce mai amăgeşti lumea?
Dacă remarcam un upgrade de la un sezon la altul, dacă izbândeai pe plan extern şi ofereai astfel impresia că în campionat te lupţi cu forţe obscure, care nu-ţi permit să încasezi ce meriţi, atunci nu ai fi jucat cu 5-6 mii de spectatori un meci de baraj european, ci te-ar fi aclamat o arenă arhiplină. Dar când îi vinzi pe zeci de milioane de euro pe Mitriţă, Cicâldău şi Mihăilă şi te prezinţi cu Vînă, Conte, Vlădoiu, Nistor, Cîmpanu, Căpăţână, Ofosu şi restul “papacuşilor”, ce iluzii încerci să mai vinzi? Când te bate Sepsi de 3 ori într-un sezon şi nu poţi da un gol în două manşe albanezilor de la Laci, dar refuzi să achiziţionezi vreun jucător în iarnă, deşi dai 4 afară, mai ai tupeu să pretinzi performanţă? Când singurele tale gânduri în mercato sunt să repatriezi foştii jucători, eșuați, ce poţi spera? Când cauţi permanent în coşul de gunoi al lui Gigi Becali, pentru că în cel al CFR-ului nici măcar nu-ţi permiţi, nu ai cum să pătrunzi în curtea granzilor. Din păcate, discursul la finalul unei calificări în cupele europene este unul critic, dar este unul pe măsura asistenţei de pe stadion şi a reacţiilor. Degeaba încerci să dai vina pe un antrenor sau altul şi îi schimbi ca pe şosete, fiindcă nici Klopp nu poate scoate mai mult cu această “materie primă”. Pretinzi că vrei “şampanie” şi oferi sticle răsuflate sau uiţi să le cumperi, aşa cum spunea galeria…
Până la urmă, Reghecampf este singurul antrenor cu performanţe în CV care a activat la Craiova în “era Rotaru”, dar probabil şi lui i se vor găsi ceva lacune, pentru a fi îndepărtat şi astfel să fie scuzate lipsa de investiţii şi campania de achiziţii precară. Reghe a fost fair în discursul de plecare: cu Sepsi a fost o eliminare ruşinoasa, dar în campionat nu se putea mai mult cu acest lot. Mihai Rotaru spunea despre Bergodi că făcea “tenis cu piciorul” la antrenamentele Craiovei, dar jucătorii lui Sepsi zburdau pe teren în semifinala cu Craiova. Probabil vom auzi că şi Reghecampf, cu atâtea performanţe în spate, e habarnist, iar Vînă, Nistor, Vlădoiu, Căpăţână, Mateiu, etc. sunt jucători “cu mare potenţial”. Astfel, îl vom avea de la anul pe Mirel Rădoi, antrenor fără niciun fel de experienţă la nivel de club şi un eşec la naţională din toate punctele de vedere. Până atunci, vacanţă plăcută!
Universitatea Craiova – FC Botoşani 2-0
Au marcat Koljic ’26, Ivan ‘90+1.
Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu (M. Constantin ’59), Papp, Screciu, Vătăjelu – Mateiu (Bic ’80), Creţu – Gustavo (Cîmpanu ’72), Baiaram (Roguljic ’80), Ivan – Koljic (Markovic ’59). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
Arbitru: Horaţiu Feşnic.
Probabil sunteți prieten cu dl kolici.
Comments are closed.