Henry Kissinger: Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei din teritoriul său

0
754

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a îndemnat Occidentul să înceteze să mai încerce să aplice o înfrângere zdrobitoare forţelor ruseşti din Ucraina, avertizând că aceasta ar avea consecinţe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei, notează The Telegraph. Kissinger mai susţine că Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice. În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.

Henry Kissinger a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ar fi fatal ca Occidentul să se lase cuprins de starea de spirit a momentului şi să uite care este locul potrivit al Rusiei în echilibrul european al puterii. „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, graniţa ar trebui să fie o revenire la <status quo ante>. Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi”.

„Sper ca ucrainenii să îşi potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înţelepciunea”, a spus Kissinger.  Potrivit acestuia, Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.   În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.

Comentariile au fost făcute pe fondul semnelor tot mai mari că coaliţia occidentală împotriva lui Vladimir Putin se destramă grav, pe măsură ce criza alimentară şi energetică se adânceşte, şi că sancţiunile ar putea să-şi atingă limitele.

„Vedem ce este mai rău în Europa”, a declarat vicecancelarul german Robert Habeck la Davos. El a acuzat Ungaria şi alte state de paralizarea încercărilor restului UE de a elabora un embargo petrolier în toată regula. „Mă aştept ca toată lumea să lucreze pentru a găsi o soluţie, şi nu să stea degeaba şi să lucreze la construirea parteneriatului lor cu Putin”, a spus el.