Am scăpat de ger, ne pândeşte gripa!

0
377

Medicii avertizează că în ultima perioadă numărul de pneumonii şi infecţii ale căilor respiratorii este în creştere. Mai mult decât atât, din câte se pare, epidemiologii au constatat o intensificare a virusurilor gripale, cel mai probabil şi pe fondul temperaturilor scăzute.

Chiar dacă în Dolj, până acum, în acest sezon, nu s-a înregistrat nici un caz de gripă, autorităţile sanitare sunt în alertă după ce în Olt, unul din judeţele vecine, virusul a fost diagnosticat la o persoană. De altfel, în această perioadă, la nivel naţional numărul cazurilor de gripă a crescut brusc. Aşa se face că până în prezent, au fost confirmate, în total, 63 bolnavi cu virusuri gripale AH3N2, activitatea gripală fiind de intensitate medie, cu focar local în judeţul Iaşi şi cu cazuri sporadice în alte 15 judeţe. În ultima săptămână, s-a constatat şi o creştere a infecţiilor respiratorii acute cu 16,8% faţă de săptămâna anterioară.

Numărul de viroze este în creştere

În judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.337 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 558 cazuri de pneumopatii acute şi un caz suspect de gripă. Acesta nu a fost confirmat, însă, rezultatul probei investigate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti fiind negativ pentru virusurile gripale. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână -1.896 este crescut faţă de săptămâna anterioară, când au fost 1.726 de bolnavi. O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – au avut nevoie şi de internare în spital.

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare – respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Automedicaţia nu este indicată

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Printre acestea, spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. La fel de mult contează și respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă este esenţială.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.