Meteorologul Ion Marinică: „Nu avem în Dolj o iarnă ieşită din tipare”

0
468

Ion Marinică

Profesionist de referinţă, cercetător atent ale evoluţiilor meteorologice, îndeosebi în Oltenia, Ion Marinică de la Centrul Meteorologic Regional Craiova ne-a avansat ieri câteva observaţii de interes public privind această iarnă.

În ultimii ani am avut parte de ierni mai blânde, fără ger. Sunt temperaturile înregistrate acum unele normale pentru această perioadă?

«Înainte de toate, nu avem o iarnă ieşită din tipare, atât în privinţa stratului de zăpadă, cât şi a valorilor termice înregistrate. Constatarea de reţinut ar fi aceea că, în această iarnă, a nins relativ târziu, după 25 ianuarie, ceea ce, într-adevăr, poate a surprins. Stratul de zăpadă, de exemplu, măsoară astăzi (n.r.-ieri) 38 centimetri la Calafat, 55 de centimetri la Craiova, 39 de centimetri la Băileşti şi 32 centimetri la Bechet. Minimele înregistrate au depăşit însă valorile statistice, pe care le deţinem. De pildă, pe 9 februarie a.c. s-au înregistrat la Craiova minus 22,6 grade Celsius, în cursul nopţii, ori „recordul” data din 1985 fiind de minus 19,8 grade Celsius. La Băileşti s-au înregistrat minus 27,6 grade Celsius, surclasând minimele din 1985 – când au fost minus 22,3 grade Celsius sau la Calafat, în 1993, când au fost minus 26,1 grade Celsius».

Cum va evolua vremea în zilele următoare?

„Săptămâna care urmează va fi dominată de o vreme rece, cu minime cuprinse noaptea între minus 5 şi minus 10 grade Celsius şi maxime între minus 1 grad Celsius şi plus 5-6 grade Celsius, la orele prânzului. Temperaturile scăzute nu vor permite o topire imediată a zăpezii şi, din acest punct de vedere, putem fi liniştiţi. În ultima decadă a lunii, va mai ninge, fără intensitate, dar nu vor fi semnalate abateri de la specificul lunii februarie, în această zonă geografică”.

Cât de benefică este zăpada căzută pentru agricultură?

„Zăpada căzută completează deficitul de apă din sol, imens în toamnă, încât în primăvară, cel puţin pentru luna aprilie, şi începutul lunii mai, s-ar putea spune că nu vor fi probleme pentru dezvoltarea culturilor agricole, în primul rând, dar şi al vegetaţiei în general”.