Piața muncii necesită o nouă politică de beneficii pentru angajați

0
619

Pandemia globală ne-a influențat foarte mult viața, de la remodelarea relațiilor personale până la incertitudinea carierei, a modurilor de lucru și, implicit, a viitorului nostru.În fiecare organizație, atât angajatorii, cât și angajații întâmpină diverse provocări, mai ales în ultima perioadă. Pe de o parte, angajatorii se confruntă cu problema retenției angajaților, care s-a accentuat simțitor în ultimii ani, foarte mulți angajați demisionând, fără să aibă o altă opțiune ca și plan de rezervă, iar pe de altă parte, angajații vor să fie înțeleși, să se simtă apreciați, protejați și în siguranță.

După mai bine de un an și jumătate de la debutul pandemiei de COVID-19 la nivel global, au fost publicate studii care au încercat să scoată în evidență atât impactul pandemiei asupra oamenilor și asupra companiilor, cât și noile tendințe în diverse domenii. O concluzie foarte importantă este aceea că angajatorii trebuie să investească în angajații lor, pentru a reține cel mai bun talent.

Programul de lucru flexibil este cel mai căutat beneficiu pentru angajați în anul 2021

Deși este încă un subiect dezbătut în spațiul public, modul în care vom lucra în viitor va fi cu totul diferit față de cel cu care eram obișnuiți înainte de începerea pandemiei. În condițiile în care 75% dintre angajații intervievați de Gartner au declarat că se așteaptă la un program flexibil de muncă, cele mai multe companii au încorporat deja această flexibilitate în lista de beneficii. Angajatorii care vor insita să revină integral la birou, vor avea de gestionat demisiile a 40% dintre angajați, care și-au exprimat intenția de a părăsi angajatorii care nu vor integra programul de lucru remote sau în sistem hibrid. Inclusiv angajații care lucrează în sectorul de retail și-au exprimat dorința de a-și alege programul de lucru în ture, în loc de a le fi impus, ceea ce va pune o mare presiune pe marii jucători din acest sector. De asemenea, presiunea adaptării programului de lucru la nevoile angajaților se resimte și în sectorul de construcții, precum și în sectorul telecom.

Pandemia de COVID-19 a scos la suprafață și incapacitatea sistemelor educaționale de a livra în condiții atipice, ceea ce a pus o muțime de angajați, care sunt și părinți, în dificultate. Unii dintre aceștia au ales să renunțe la job, pe când alții au ales să lucreze ore târzii în noapte pentru a compensa orele de școală și, astfel, au ajuns la episoade de epuizare și nevoie de consiliere psihologică. Cu siguranță, această perioadă testează limite pe de o parte, însă ne oferă și ocazia să găsim soluții, astfel încât să putem depăși provocarea retenției specialiștilor.”, a menționat Cătălina Călinescu, HR & Payroll Director, Mazars România.

Modul de lucru hibrid susține bunăstarea angajaților

Pe măsură ce procesul de vaccinare continuă și mulți angajați încep să se întoarcă la birou, conversația despre lucrul de acasă continuă. Multe companii mari din România au adoptat modalități de lucru hibride, pe care intenționează să le păstreze și după încheierea pandemiei de COVID-19.

Din luna martie 2020 s-a înregistrat și o creștere a serviciilor de consiliere psihologică, tendințele fiind raportate de către marii jucători de pe piața serviciilor medicale. De asemenea, am observat că un număr mare de companii private au inclus în pachetul lor de beneficii ședințe psihologice gratuite, cu scopul de a se asigura că angajații lor au pe cineva specializat cu care să discute, cu care să-și poată împărtăși grijile și provocările.”, a menționat Doriana Anghel, Senior Consultant, Outsourcing, HR &Payroll, Mazars România.

Potrivit unui studiu realizat de Salesforce, 59% dintre respondenți privesc modalitățile de lucru hibrid ca un avantaj pentrubunăstarea angajaților, prin urmare, acesta este un beneficiu pe care angajatorii de astăzi îl caută.

Noi avantaje pentru angajați, cu scopul de a susține echilibrul între viața profesională și viața privată

Un alt studiu interesant este cel realizat de Willis Tower Watson, derulat pe o populație de peste 8 milioane de profesioniști din 8 industrii diferite, care investighează implicarea angajatorilor în sprijinirea angajaților care sunt și părinți, să facă față provocărilor acestei perioade. 30% dintre angajatorii care au inițiat studii interne cu privire la profilul statistic al angajaților, combinat cu interviuri de grup, au identificat deja nevoia de a le oferi angajaților care sunt părinți servicii alternative de îngrijire a copiilor în perioada următoare. De asemenea, 20% iau în calcul completarea politicii de beneficii cu zile libere de îngrijire a copiilor pe durata pandemiei de COVID-19.”, a menționat Anca Lamba, Manager, Outsourcing, HR &Payroll, Mazars România.