Controale şi verificări ale ITM Dolj, în noiembrie

0
825

În luna noiembrie a acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a desfăşurat activităţi intense de control şi verificare în respectarea legislaţiei muncii, acţiuni care au avut ca finalitate şi acordarea de sancţiuni contravenţionale. Controalele vor continua şi nu vor fi lipsite de urmări, aşa cum spune legea.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a avut, în luna noiembrie activitate intensă, în ceea ce priveşte acţiunile de control şi verificare în domeniul respectării legislaţiei muncii. Rezultatele se văd, conform bilanţului prezentat de ITM Dolj.

În domeniul relaţiilor de muncă

 Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă si Serviciului Control Muncă Nedeclarată au efectuat 132 controale, fiind aplicate 23 sancțiuni contravenționale, din care amenzi acordate angajatorilor în valoare de 140.000 lei .

In perioada mentionata s-au desfasurat si actiuni de informare a  angajatorilor cu  privire la respectarea dispozitiilor legale in domeniul relatiilor de munca, respectiv angajatilor cu privire la dezavantajele „muncii nedeclarate” (la “negru”)  sau „muncii             subdeclarate (la “gri”).  În acest sens, au fost trimise angajatorilor un numar de aproximativ 300 scrisori de informare, iar angajaţilor li s-a distribuit, în actiunile de control , un număr de 450 flyere.  Acţiunile de control au vizat si prevederile Legii nr.55/2020 modificată si completată privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.   Principalele deficienţe constatate în domeniul relațiilor de muncă:

  • Nerespectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal;
  • Nerespectarea dispozițiilor privind evidența de către angajator a timpului de muncă.
  • Netransmiterea în termen a elementelor de modificare a contractului individual de muncă;
  • Lipsa copiilor contractelor de muncă la punctul de lucru;
  • Neplata drepturilor salariale in termen;
  • Transmiterea cu intarziere în programul REVISAL;
  • Muncă cu persoane fără forme legale de angajare.
  • Neeliberarea adeverintei de vechime la incetarea contractului individual de muncă;
  1. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Sănătate şi Securitate în Muncă  au efectuat 133 acțiuni de control privind prevenirea şi protecţia împotriva răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus SARS- COV- 2 la agenti economici din judetul Dolj, în urma cărora au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 9 amenzi in valoare de 9000 lei si 30 avertismente.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

  • Lipsa dozatoarelor cu dezinfectant la intrarea in unitate;
  • Permiterea accesului in unităţile de comercializare a produselor nealimentare   a persoanelor fără certificat verde.
  • Triaj epidemiologic defectuos;
  • Echipament individual de protectie necorespunzator;
  • Lipsa amplasarii dozatoarelor de dezinfectant la intrarea in unitate;
  • Lipsa control medical periodic
  • Campanie Naţională a Inspecţiei Muncii, cu rezultate în Dolj

“În luna noiembrie 2021 a avut loc, la nivel naţional, sub coordonarea Inspecției Muncii, „Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care  îşi desfăşoară  activitatea în domeniile  care ţin de fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase- Cod CAEN 107 şi comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate- cod CAEN 4724. La nivelul județului Dolj, pentru realizarea obiectivelor campaniei, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 93 controale, în urma cărora s-au constatat deficiențe şi s-au aplicat 42 sacţiuni contravenţionale ,dintre care cinci amenzi, în valoare totală  de 29.000 lei. Vor urma şi alte campanii, dat inspectorii ITM Dolj sunt zi de zi în controale şi verificări, pentru a sancţiona deficienţele constatate, aplicând măsurile de rigoare”, a precizat Cătălin Mohora, inspector – şef al ITM Dolj.