Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

0
512

Prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, la 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca data de 25 noiembrie să fie desemnată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Astfel,  guvernele, agențiile ONU, organizațiile internaționale și neguvernamentale au fost invitate să organizeze evenimente în această zi pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.

În anul 1991, a fost lansată campania internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor, care marchează seria celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează, în fiecare an, în perioada 25 noiembrie (Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor) – 10 decembrie (Ziua Internațională a Drepturilor Omului – adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului).

În întreaga lume, femeia este victimă a violenței, manifestată sub cele mai diverse forme: de la agresiune psihică, fizică, hărţuire sexuală până la mutilare şi tortură.
Manifestările de violenţă îndreptate asupra femeii au cauze dintre cele mai diverse: de la educaţie deficitară la lipsa de autocontrol în faţa unor situaţii frustrante şi perpetuarea unui model familial în care violenţa reprezintă un mod de viaţă, dorinţa de a domina, de a-şi impune superioritatea, de a-şi etala prestigiul.
Victimele umilite și devalorizate sunt transformate în fiinţe ale căror trăiri se rezumă la teama de a nu provoca o nouă agresiune şi mai dură. Speriate de stigmatizarea din partea celor din jur care le află secretele, multe femei acceptă tacit să fie agresate.
Este foarte important ca autoritățile să formuleze și să implementeze politici și strategii specifice pentru a proteja și ajuta supraviețuitoarele violenței de gen.
Drepturile femeilor nu sunt negociabile!