Zăpada nu le-a stat în cale – Doljul are şi primari destoinici

3
450

Aflat vreme de trei săptămâni când sub incidenţa codului – când galben, când portocaliu – de viscol şi ninsori, judeţul Dolj ar fi ajuns să fie acoperit la propriu de zăpadă, dacă autorităţile locale şi judeţene nu ar fi acţionat la timp pentru deszăpezirea drumurilor, fie ele comunale, judeţene, sau naţionale. În multe localităţi doljene grosimea stratului de zăpadă se apropie cu uşurinţă de un metru şi nu de puţine ori viscolul a dat peste cap tot efortul depus pentru eliberarea căilor de acces munca fiind luată de la capăt. Pentru mulţi dintre primari, în această perioadă dificilă, investiţia în utilaje s-a dovedit a fi una de bun augur, economisind astfel şi timp şi bani. Este adevărat că şi Societatea pentru Lucrări şi Drumuri Judeţene, din subordinea Consiliului Judeţean Dolj a acţionat prompt pe sectoarele de drum deservite, lucru care le-a uşurat primarilor munca. Niciunul nu a spus că iarna l-ar fi prins nepregătit.

“Achiziţionarea utilajelor de deszăpezire se amortizează în 5-6 ani”

Primarii care au avut inspiraţia să investească în utilaje, pot spune că au făcut o afacere bună, iar în această perioadă în care a nins cheltuielile au fost cu mult mai mici decât dacă ar fi încheiat contracte cu societăţi private. “Una este să achiziţionezi materialul antiderapant la prima mână şi să achiţi doar combustibilul folosit, şi alta este să-i plăteşti unei firme servicii complete”, spun primarii doljeni. Mulţi dintre afirmă că au redus considerabil cheltuielile “chiar de două – trei ori”. Sunt şi localităţi care, din lipsă de fonduri nu au putut achiziţiona tractoare, buldocastore sau autogredere, astfel că au fost nevoiţi să apeleze la serviciile firmelor private care se ocupă cu deszăpezirea. Într-o astfel de situaţie se află şi oraşul Filiaşi, unde, potrivit primarului Nicolae Stăncioi, pentru o oră de acţionat, primăria plăteşte aproximativ 130 de lei: “În fiecare an apelăm la serviciile unei societăţi comerciale care asigură deszăpezirea la nivelul oraşului Filiaşi. Plătim aproximativ 130 lei pe oră. Nu avem utilaje proprii, asta şi pentru că nu am avut sumele necesare pentru a le achiziţiona. În acest moment se intervine în continuare pentru deszăpezirea străzilor şi în oraş şi în satele aparţinătoare”. Pe de altă parte, primăriile oraşelor Segarcea, Dăbuleni, Băileşti, şi Bechet asigură deszăpezirea cu utilaje proprii. “Primăria Băileşti are patru utilaje pentru deszăpezire, motiv pentru care ne-am descurcat fără a mai apela la vreo societate privată. Am cheltuit cam 10% din cât am fi plătit dacă am fi apelat la serviciile unei firme. Una este să îţi achiziţionezi singur materialul antiderapant şi alta să vină societatea privată cu el. După ce am achiziţionat materialul antiderapant, am mai plătit salariul angajaţilor şi combustibilul. O astfel de investiţie se amortizează în 5-6 ani”, a declarat primarul oraşului Băileşti, Costel Pistriţu. În localitatea Segarcea, pe lângă cele patru tractoare echipate de iarnă, primăria are şi trei utilaje cu care se intervine pentru degajarea aleilor pietonale. De asemenea acolo unde este nevoie, angajaţii de la Salubritate au îndepărtat zăpada cu lopeţile. “Această iarnă destul de grea pentru unii, nu ne-a prins nepregătiţi, primăria Segarcea are în dotare patru tractoare, dar am închiriat şi un autogreder, astfel că toate drumurile au fost deszăpezite la timp. În aceste zile, pe aleile pietonale s-a intervenit atât cu utilaje, însă şi cu cei 15 angajaţi din cadrul Salubrităţii. Dacă ţinem cont că o societate privată taxează pentru deszăpezire cu 150 lei pe ora, reducerea cheltuielilor a fost una semnificativă”, spune primarul oraşului Segarcea, Nicolae Popa.

Marin Vintilă

La Poiana Mare s-a lucrat zi şi noapte

Probleme mari din cauza ninsorii căzute în ultimele trei săptămâni nu au au întâmpinat nici primarii din comunele doljene precum: Poiana Mare, Maglavit, Mîrşani, Ostroveni, Goicea, Călăraşi, Bîrca. Aceştia spun că utilajele achiziţionate le sunt de mare ajutor, iar faptul că drumurile judeţene sunt deszăpezite de Societatea pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri din subordinea Consiliului Judeţean Dolj, le-a uşurat munca, ei acţionând doar pe drumurile comunale, şi pe uliţe. De asemenea, primarii nu s-au dat în lături de la a-i scoate la muncă, acolo unde a fost nevoie, şi pe cei care primesc ajutor social pe Legea 416/2001. În localitatea Poiana Mare mâna de om gospodar se cunoaşte. Aici au fost deszăpezite toate drumurile şi căile de acces, iar ieri, troienele de zăpadă au fost împrăştiate pe câmpuri. Primarul Marin Vintilă spune că acest lucru se datorează muncii în echipă: “În acest moment pot spun că Poiana Mare este localitatea deszăpezit cel mai bine, iar asta se datorează faptului că am lucrat zi şi noapte în echipă. De asemenea, munca a fost făcută mai cu spor pentru că am acţionat mai mult pe timpul nopţii, atunci când maşinile nu mai erau parcate pe marginea drumului, în timpul zilei am lucrat numai dacă a fost imperios necesar. Din acest motiv acţiunea de deszăpezire a avut rezultatele aşteptate. Din cele cinci utilaje pe care le are primăria nu a fost nevoie să folosim decât patru, dar am acţionat absolut oriunde a fost nevoie, iar în acest moment ducem zăpada din localitate pe câmpuri, astfel că localitatea o să fie complet curăţată de troiene. Important este că toată lumea a pus umărul la treabă, nimeni nu s-a dat înapoi de la muncă, inclusiv cei care primesc ajutor social au fost scoşi la deszăpezire”.

Gheorghe Oprescu

Edilul de la Ostroveni, Gheorghe Oprescu, spune că nici în localitatea pe care o gospodăreşte de aproape 17 ani, zăpada nu a creat probleme, fiind îndepărtată de pe uliţe cu ajutorul celor două utilaje pe care primăria le deţine. “Din fericire zăpada nu ne-a creat foarte mari probleme, aşa cum am văzut că s-a întâmplat prin alte părţi. Stratul de zăpadă are maxim 50 de cm grosime. Primăria are un tractor cu lamă şi un buldocastor, dar am intervenit doar pe uliţe pentru că drumul naţional şi drumul judeţean au fost curăţate de autorităţi”, a declarat Gheorghe Oprescu primarul comunei Ostroveni.


“Pentru că avem utilajele noastre nici cheltuielile nu au fost prea mari”

 

Vergică Şovăilă

La Călăraşi, zăpada care a ajuns la 70-80 de metri grosime a fost îndepărtată doar cu autogrederul pe care îl deţine primăria, fără a mai fi nevoie de închirierea altor utilaje, iar primarul localităţii Vergică Şovăilă, spune că în acest fel s-au făcut economii importante: “Primăria Călăraşi are un autogreder performant şi ne-am descurcat să deszăpezim doar cu el, chiar dacă stratul de zăpadă a ajuns la aproximativ 70-80 de cm grosime. Pentru că avem utilajele noastre nici cheltuielile nu au fost prea mari, dacă am fi închiriat ne-ar fi costat 180 de lei pe ora, dar aşa am cheltuit doar 60 de lei pe oră pe motorină. Am rezolvat totul cu cheltuieli minime. Nu au fot înregistrate situaţii speciale pentru că prioriate au avut căile de acces către locurile din care oamenii îşi pot procura alimente, medicamente, apă şi ce mai au nevoie”.


“În Dăbuleni zăpada nu ne-a dat foarte mari bătăi de cap pentru că avem utilaje performante – un autogreder şi un buldocastor – care au făcut faţă, aşa că nu am avut nici o problemă. În acest moment localitatea este curăţată, şi sunt convins că dacă mai ninge ne vom descurca la fel de bine”, a declarat Nicolae Drăgoi, primarul oraşului Dăbuleni


 

Ion Dinu

Primăria de la Maglavit deţine trei utilaje de deszăpezire, dar primarul Ion Dinu. Spune că localitatea a fost curăţată în proporţie de 99%: “Primăria are trei utilaje pentru deszăpezire, din care s-au folosit doar două, iar în acest moment localitatea este deszăpezită în proporţie de 99% cu o cheltuială de aproximativ 20 de milioane lei vechi, bani care i-am dat pe motorină. Când a viscolit au fost câteva probleme, pentru că ne-a dat treaba peste cap, dar asta nu înseamnă că nu ne-am descurcat”.


“Din cele două tractoare pe care le are primăria pentru deszăpezire, am folosit unul singur şi s-au consumat în jur de 350 de litri de motorină. Localitatea noastră este una compactă, şi a trebuit să intervenim doar pe uliţe, drumul judeţean a fost deszăpezit de autorităţi. I-am pus la treabă şi pe cei care primesc ajutor social, astfel că am reuşit să ne gospodărim aşa cum trebuie fără probleme, chiar dacă zăpada are aproximativ 70-80 de cm grosime”, a declarat primarul localităţii Goicea, Dumitru Viorel Marcu.

 


Primarul localităţii Bîrca, Marin Popa:

“Pentru că avem două utilaje ale primăriei, un tractor şi un buldocastor, nu a fost nevoie să închiriem alte utilaje, astfel că şi cheltuielile au fost reduse, aproximativ 100 de lei pe oră, bani pe care i-am dat pe motorină. Nici la noi în localitate nu au fost probleme speciale, am reuşit să eliberăm toate drumurile, astfel că se circulă în condiţii normale”.


La Melineşti se circulă în condiţii de iarnă

“Comuna Melineşti are 90 km de drumuri, motiv pentru care nu am putut să facem faţă la deszăpezit doar cu utilajul pe care îl avem noi, aşa că am mai închiriat încă unul. Drumurile sunt practicabile, însă putem spune că se circulă în condiţii de iarnă. La utilajul închiriat plătim 110lei/oră fără TVA. Sperăm ca în câteva zile pe toate drumurile din comună să se circule fără nici o problemă”, a afirmat Ana Ceană, primarul localităţii Melineşti.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU

 

3 COMENTARII

  1. stancioi este cel mai raton din toti primari doljului,e o rusine pentru specia umana sa-l numim om,….,aaaa apropos am auzit o chestie tare zilele astea ,,,cica “ce poate face stancioi pentru filiasi?”….raspuns “ciroza”

  2. Visul unei nopti de…iarna la Segarcea:a nins cel mai putin,utilajele au stationat,nu au muncit in particular,salariatii de la salubritate,pentru a intregi bugetul,lucreza in constructii,incepand si taxandul pe d-l primar(la spatiul personal),in afara orelor de program,seara recreeandu-se la Casa de Cultura care a fost data in folosinta in august,iluminatul public functioneaza si ziua,cu energie verde,conductele la scoli nu se mai sparg,namolul pe strazi s-a intarit,e mai bun ca asfaltul,in Piata orasului edilii vin doar invitati,altfel fiind tot timpul pe teren,etc…Vise,ca si lor li se…

Comments are closed.